Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(119)
Forma i typ
Książki
(117)
Poradniki i przewodniki
(97)
Publikacje popularnonaukowe
(13)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(10)
Audiobooki
(2)
Komiksy i książki obrazkowe
(2)
Proza
(2)
Dostępność
dostępne
(119)
wypożyczone
(11)
nieokreślona
(1)
Placówka
Wypożyczalnia dla Dorosłych
(103)
Oddział dla Dzieci
(8)
Filia w Młochowie
(20)
Autor
Błażejewska-Stuhr Katarzyna
(3)
Szaciłło Maciej
(3)
Bator Julita
(2)
Dymek Marta
(2)
Dywan Agnieszka
(2)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(2)
Makarowska Magdalena
(2)
Mrozowska Monika (1980- )
(2)
Musiałowska Dominika (dziennikarz)
(2)
Szaciłło Karolina
(2)
Łapiński Paweł (1985- )
(2)
Allinson Kate
(1)
Arguile Katherine Tamiko
(1)
Art Piotr
(1)
Bacciottini Lucia
(1)
Baranowska Natalia
(1)
Baron Aleksander
(1)
Bartkiewicz Bartosz
(1)
Bauer Marc Michel
(1)
Bień-Königsman Monika (1973- )
(1)
Bochenek Karolina
(1)
Borawska-Bromska Flavia
(1)
Bourdain Anthony (1956- )
(1)
Brambilla Francesca (1969- )
(1)
Brunetti Ilaria
(1)
Brzozowska Maria
(1)
Bulikowska Maria (1987- )
(1)
Capponi-Borawska Tessa (1959- )
(1)
Casali Lisa
(1)
Ceborska-Scheiterbauer Ewa
(1)
Cheeke Robert
(1)
Chodakowska Ewa
(1)
Chodyniecki Dariusz (1963- )
(1)
Chojnowska Ilona (1982- )
(1)
Clase Mia (1977- )
(1)
Cole Will
(1)
Colombo Traxler Marta
(1)
Czerwiński Arkadiusz (tłumacz)
(1)
Danielak Filip
(1)
Desai Urmila (1937- )
(1)
Drotkiewicz Agnieszka (1981- )
(1)
Duczyńska-Surmacz Renata
(1)
Dumanowski Jarosław (1967- )
(1)
Eco Umberto (1932-2016)
(1)
Eggstein Waltraud
(1)
Fabisińska Liliana (1971- )
(1)
Featherstone Kay
(1)
Fiedoruk Andrzej (1957- )
(1)
Francke Henrik (1975- )
(1)
Franzen Nicole
(1)
Frazier Karen
(1)
Frazier Matt
(1)
Frey Hannah
(1)
Frycz Olga (1986- )
(1)
Furtak Ewa
(1)
Gaudry Francois-Regis
(1)
Gaudry François-Régis (1975- )
(1)
Gavin Paola
(1)
Gessler Magda (1953- )
(1)
Ghayour Sabrina
(1)
Gouny Nicolas (1973- )
(1)
Graimes Nicola
(1)
Grossman Marc (1969- )
(1)
Gruszka Dorota
(1)
Grzyb Katarzyna (tłumaczka)
(1)
Grątkowscy Beata i Igor
(1)
Grątkowska Beata
(1)
Grątkowski Igor
(1)
Gubała Katarzyna (1978- )
(1)
Gwis Asia
(1)
Gwis Joanna (1976- )
(1)
Gölling Bernd
(1)
Głowacka Karolina (dziennikarka)
(1)
Hamvas Béla (1897-1968)
(1)
Hangel Ewa
(1)
Heatherwick Elena
(1)
Hercules Olia (1984- )
(1)
Hikiert Anna
(1)
Holtzmn Rachel
(1)
Högström Justyna
(1)
Jackowicz Jan
(1)
Jarczok Aleksandra
(1)
Jaworska Dorota
(1)
Just Nicole (1982- )
(1)
Kacperski Ernest (1980- )
(1)
Kaczmarek Magdalena
(1)
Kaczmarek Magdalena (tłumacz)
(1)
Kalwas Piotr Ibrahim (1963- )
(1)
Kasprzak-Kozikowska Eliza
(1)
Kavoukis Lefteris
(1)
Kern Anna (1973- )
(1)
Kieżun Bartek (1976- )
(1)
Kmieć-Krzewniak Katarzyna (1984- )
(1)
Kolenko Eva
(1)
Komar Mikołaj (1977- )
(1)
Kondrat Marek (1950- )
(1)
Korkosz Michał
(1)
Kosiorek Marcin (1976- )
(1)
Kostioukovitch Elena (1958- )
(1)
Kotarski Bartłomiej Marcin
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(55)
2010 - 2019
(63)
Okres powstania dzieła
2001-
(114)
2001
(1)
Kraj wydania
Polska
(114)
nieznany (p)
(1)
Język
polski
(112)
nieznany (am)
(2)
nieznany (0 p)
(1)
nieznany (1 0)
(1)
Odbiorca
Dzieci
(9)
9-13 lat
(7)
6-8 lat
(5)
Dorośli
(2)
Młodzież
(2)
Chorzy na Hashimoto
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(7)
Literatura angielska
(1)
Literatura francuska
(1)
Temat
Zdrowe odżywianie
(21)
Potrawy dietetyczne
(11)
Kuchnia wegetariańska
(9)
Potrawy jarskie
(9)
Kultura stołu
(8)
Zdrowe żywienie
(8)
Odżywianie
(7)
Weganizm
(7)
Kucharze
(6)
Kuchnia polska
(6)
Kuchnia wegańska
(6)
Wegetarianizm
(6)
Kucharstwo
(5)
Kuchnia włoska
(5)
Leczenie dietą
(5)
Przepisy kulinarne
(5)
Dietetyka
(4)
Gastronomia
(4)
Jedzenie (czynność)
(4)
Obyczaje i zwyczaje
(4)
Warzywa
(4)
Żywność
(4)
Ajurweda
(3)
Kuchnia śródziemnomorska
(3)
Potrawy
(3)
Styl życia
(3)
Żywienie chorych
(3)
Atrakcje turystyczne
(2)
Choroba Hashimoto
(2)
Choroby tarczycy
(2)
Ciasta
(2)
Dieta
(2)
Dieta bezglutenowa
(2)
Dieta bezmleczna
(2)
Dieta fleksitariańska
(2)
Gotowanie
(2)
Insulinooporność
(2)
Jajka
(2)
Kuchnia regionalna
(2)
Kuchnia sezonowa
(2)
Kuchnia żydowska
(2)
Kuchnie świata
(2)
Obiad
(2)
Osobliwości
(2)
Owoce
(2)
Potrawy dla dzieci
(2)
Potrawy szybkie i łatwe
(2)
Potrawy świąteczne
(2)
Przetwory owocowo-warzywne
(2)
Przyprawy
(2)
Refluks żołądkowo-przełykowy
(2)
Restauratorzy (gastronomia)
(2)
Tarczyca
(2)
Tarta
(2)
Technologia żywności
(2)
Wiosna
(2)
Śniadanie
(2)
Aktorzy polscy
(1)
Alergia pokarmowa
(1)
Alergicy
(1)
Amin, Idi(1925-2003)
(1)
Arguile, Katherine Tamiko
(1)
Baron, Aleksander
(1)
Bezpieczeństwo żywności
(1)
Bliźnięta
(1)
Bourdain, Anthony (1956-2018)
(1)
Bourdain, Anthony(1956-2018)
(1)
Boże Narodzenie
(1)
Capponi-Borawska, Tessa(1959- )
(1)
Castro, Fidel
(1)
Chleb
(1)
Choroby jelit
(1)
Choroby stawów
(1)
Choroby trzustki
(1)
Choroby układu krążenia
(1)
Choroby układu pokarmowego
(1)
Choroby wątroby
(1)
Chorzy na Hashimoto
(1)
Cukier
(1)
Cukiernictwo
(1)
Cukrzyca
(1)
Dekoracja cukiernicza
(1)
Desery
(1)
Dieta antyrakowa
(1)
Dieta bezcukrowa
(1)
Dieta cukrzycowa
(1)
Dieta lekkostrawna
(1)
Dieta niskowęglowodanowa
(1)
Dieta odchudzająca
(1)
Dieta pudełkowa
(1)
Dieta śródziemnomorska
(1)
Dyktatura (ustrój)
(1)
Dzieci
(1)
Dziedzictwo kulinarne
(1)
Dziennikarze
(1)
Długowieczność
(1)
Ekologia DBN
(1)
Ekologiczny styl życia
(1)
Fałszowanie żywności
(1)
Filozofia
(1)
Temat: czas
2001-
(5)
1901-2000
(4)
1945-1989
(2)
1989-2000
(2)
1801-1900
(1)
Temat: miejsce
Polska
(3)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(2)
Włochy
(2)
Albania
(1)
Andaluzja (Hiszpania ; wspólnota autonomiczna)
(1)
Bieszczady (góry)
(1)
Bolonia (Włochy)
(1)
Florencja (Włochy)
(1)
Francja
(1)
Gmina Cisna (woj. podkarpackie, pow. leski)
(1)
Grecja
(1)
Hiszpania
(1)
Irak
(1)
Japonia
(1)
Kambodża
(1)
Kuba
(1)
Litwa
(1)
Mediolan (Włochy)
(1)
Portugalia
(1)
Region śródziemnomorski
(1)
Rzym (Włochy)
(1)
Stany Zjednoczone (USA)
(1)
Uganda
(1)
Wenecja (Włochy)
(1)
Wilno (Litwa)
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Publikacja bogato ilustrowana
(57)
Książka kucharska
(54)
Przepisy kulinarne
(46)
Poradnik
(39)
Opracowanie
(9)
Przewodnik tematyczny
(3)
Biografia
(2)
Opowiadania i nowele
(2)
Pamiętniki i wspomnienia
(2)
Poradniki [Typ publikacji]
(2)
Przewodnik turystyczny
(2)
Reportaż
(2)
Atlas roślin
(1)
Autobiografia
(1)
Książka obrazkowa
(1)
Książki kucharskie
(1)
Opracowanie DBN
(1)
Poradniki
(1)
Powieść
(1)
Powieść obyczajowa
(1)
Prace popularne [Typ publikacji]
(1)
Przepisy kulinarne DBN
(1)
Publikacja bogato ilustrowana DBN
(1)
Publikacje dla dzieci
(1)
Relacja z podróży
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Wywiad rzeka
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(774)
Hobby i czas wolny
(349)
Socjologia i społeczeństwo
(325)
Edukacja i pedagogika
(270)
Biologia
(231)
Kulinaria
(119)
Medycyna i zdrowie
(209)
Podróże i turystyka
(194)
Kultura i sztuka
(174)
Psychologia
(171)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(106)
Etnologia i antropologia kulturowa
(87)
Rozwój osobisty
(85)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(84)
Kultura fizyczna i sport
(78)
Literaturoznawstwo
(69)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(68)
Religia i duchowość
(63)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(60)
Geografia i nauki o Ziemi
(59)
Językoznawstwo
(51)
Fizyka i astronomia
(47)
Ochrona środowiska
(43)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(39)
Filozofia i etyka
(37)
Styl życia, moda i uroda
(36)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(35)
Dom i ogród
(34)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(31)
Inżynieria i technika
(29)
Nauka i badania
(28)
Rolnictwo i leśnictwo
(25)
Praca, kariera, pieniądze
(24)
Media i komunikacja społeczna
(21)
Architektura i budownictwo
(20)
Informatyka i technologie informacyjne
(20)
Transport i logistyka
(13)
Zarządzanie i marketing
(10)
Chemia
(9)
Archeologia
(8)
Matematyka
(5)
Styl życia, moda, uroda
(4)
Zoologia
(2)
Etnografia
(1)
Literatura dla młodzieży
(1)
119 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Od szybkiego śniadania i poniedziałkowej kolacji do piątkowej rozpusty, niedzielnego obiadu i deseru bez wyrzutów sumienia - "Szczypta przyjemności" to wszystko, czego potrzebujesz, by cieszyć się zdrowym, lecz pysznym jedzeniem przez cały tydzień. "Przepisy zawarte w tej książce są łatwe do odtworzenia, zawierają proste składniki i banalne techniki, które sprawią, że w mig przyrządzisz pełnowartościowy posiłek od zera. Dzięki niej przejmiesz kontrolę nad swoją kuchnią i nauczysz się gotować zdrowo, zamiast sięgać po przetworzone, tłuste produkty. Jesteśmy bardzo dumne z każdego dania i mamy nadzieję, że proces ich przyrządzania spodoba Ci się tak bardzo, jak kosztowanie rezultatów!"
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55/.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W Japonii jedzenie jest czymś więcej niż tylko jedzeniem Tytułowe meshi to gotowany ryż – najjaśniejsza gwiazda japońskiej kuchni, która wskazuje drogę wszystkim przyrządzającym azjatyckie potrawy. Już w czasach starożytnych Japonia zyskała przydomek Mizuho no Kuni, czyli Kraina Obfitych Kłosów Ryżu, a słów na określenie tego zboża jest w języku japońskim więcej niż na określenie miłości.
Japoński rok dzieli się nad 24 sekki, czyli sezony. Bowiem, jak mawiają Japończycy, 何事にも旬がある – wszystko ma swoją porę. Każde sekki przynosi nowe smaki, a nawet nową zastawę. Zasady korzystania z motywów sezonowych są ściśle przestrzegane: kimona w liście klonu nie nosi się wiosną, klusek mochi nie serwuje się na talerzu w hortensje ani nie spożywa latem, a zimą nie do pomyślenia jest podanie dania z makaronem sōmen w przezroczystej misce! Brzmi skomplikowanie? Nie szkodzi!
Autorka zebrała 54 tradycyjne przepisy – między innymi na tonjiru albo nasu dengaku – i opatrzyła je wspomnieniami i opowieściami, dzięki którym możemy poznać ten wyspiarski kraj od kuchni i zrozumieć, jak Japończycy myślą o gotowaniu i ucztowaniu. "Meshi" to opowiedziana z subtelnym wdziękiem smakowita podróż przez kulturę i rytuały, która na długo pozostanie w twojej pamięci.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55/.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613.2 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55/.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zamień chemię na jedzenie / Julita Bator. - Kraków : Wydawnictwo Znak, 2013. - 286, [2] strony ; 21 cm.
Na początku trzeba chcieć! Bo co to znaczy tak naprawdę zdrowo się odżywiać? Przede wszystkim pozbyć się z jadłospisu rzeczy w postaci chemicznych dodatków, które są szkodliwe dla zdrowia. Wszystkie takie „dodatki” znajdziemy w batonach, słodzikach, wzmacniaczach smaku, aromatach, a nawet w zwykłych płatkach śniadaniowych. Jeśli zjemy jedną taką rzecz to organizm potrafi sobie z tym poradzić. Ale co się stanie, gdy zjemy kilkanaście takich rzeczy? Otóż niszczą zdrowie bezpowrotnie! Są przyczyną alergii, niestrawności, złego samopoczucia, a niektórzy nawet twierdzą, że być może także zespołu ADHD. Autorka w swojej książce stara się ustrzec czytelników przed złym odżywianiem i podpowiada co jeść, aby unikać chemii.
„Zamień chemię na jedzenie” Julity Bator to książka, w której autorka udziela porad, jak unikać szkodliwej żywności oraz jakie naczynia będą najlepsze w kuchni. Dodatkowo podaje 81 różnych przepisów, które przywracają polskiej kuchni dawną, utraconą przed laty świetność.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55/.56 [Magazyn Wypożyczalni] (1 egz.)
Filia w Młochowie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613.2 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przepis na szczęście po hiszpańsku? Trochę spontaniczności i otwartości, umiejętność cieszenia się chwilą… i pyszne tapas. Obowiązkowo w gronie przyjaciół! Chcesz wiedzieć, jak żyć lepiej, pełniej, trochę wolniej i zwyczajnie radośniej? Weź przykład z Hiszpanów! Monika Bień-Königsman udowadnia, że słoneczna pogoda, tłumy tańczące na ulicy i wypełnione po brzegi bary nie są niezbędne do tego, by poczuć hiszpański klimat i radość. Ta książka zabierze cię w niezwykłą podróż do Andaluzji, która nie wymaga wychodzenia z domu. Poznaj sekrety tego wyjątkowego regionu i wypróbuj ponad 50 oryginalnych przepisów, które pozwolą ci stworzyć smaki rodem z hiszpańskich barów we własnej kuchni! Ta opowieść jest tak barwna i różnorodna jak tapas, a do tego zaskakuje i urzeka – zupełnie jak Hiszpania.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55/.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.562 [N] (1 egz.)
Filia w Młochowie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.562 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Uczta małego alergika :80 przepisów /Katarzyna Błażejewska-Stuhr. - Warszawa :Wydawnictwo Zwierciadło,copyright 2019. - 237, [3] strony :fotografie ;22 cm.
Alergie dotykają coraz więcej dzieci, a z roku na rok liczba ta lawinowo wzrasta. Rodzice coraz częściej zmuszeni są do modyfikowania diety swoich maluchów ze względu na alergie lub nietolerancje pokarmowe. Nie jest to jednak łatwe zadanie - wyeliminować część składników i zachować pyszny smak. Katarzyna Błażejewska-Stuhr obala mit, że posiłki dla alergików nie moga być smaczne. Podaje zalecenia dietetyczne oraz podpowiada, w czym występują najpopularniejsze alergeny i jak je zastępować. W Uczcie małego alergika znajdziesz m.in. przepisy na typowe posiłki zmodyfikowane pod katem alergików (lody bez użycia jajek oraz bezglutenowe wersje tradycyjnych dań mącznych) i wegańskie zamienniki nabiału, przepisy na pyszne śniadania, obiady i kolacje, a także praktyczne wytyczne jak rozpoznawać objawy alergii, na czym polega różnica między alergią a nietolerancją pokarmową.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.562 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zdrowe i pełne energii dziecko :porady mamy dietetyczki /Katarzyna Błażejewska-Stuhr. - Warszawa :Wydawnictwo Zwierciadło,copyright 2019. - 239, [1] strona :fotografie, ilustracje ;23 cm.
Polskie dzieci tyją najszybciej w Europie - źle się odżywają, mało się ruszają. Już co piąte polskie dziecko ma nadwagę lub otyłość. To bagaż na całe życie. To nie tylko nadmierna ilość tkanki tłuszczowej i większe obwody. To przede wszystkim zmieniony skład ciała, który wpływa na funkcjonowanie organizmu. Badania naukowe wskazują iż otyłość i jej konsekwencje mogą być skutecznie korygowane przez zdrowy tryb życia, prawidłowe nawyki żywieniowe i aktywność fizyczną. Katarzyna Błażejewska-Stuhr - dietetyczka i mama dwójki dzieci - radzi jak zadbać o to, żeby twoje dziecko było szczupłe i zdrowe.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.562 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ciao! : włoskie opowieści, miejsca i smaki / Flavia Borawska-Bromska, Małgosia Minta. - Bielsko-Biała : Pascal, 2022. - 253, [3] strony : fotografie, portrety ; 25 cm.
Każdy gdzieś czuje się jak w domu. My czujemy się tak we Włoszech. Tu wracamy, by odwiedzić znajome miejsca i odkrywać zupełnie nowe. By naładować baterie, przewietrzyć głowę i nasycić serce.
Zapraszamy cię w podróż do pięciu włoskich miast, które nas fascynują. Każde jest inne, każde z charakterem oraz… własną, wyjątkową kuchnią. Od Wenecji, która wydaje się być snem na jawie, przez Bolonię w kolorze ochry, majestatyczny Rzym, tętniący życiem Mediolan, po elegancką Florencję. Zdradzimy ci nasze ukochane adresy, zabierzemy do topowych restauracji i barów. Pokażemy lokalne targi, kolory, aromaty i smaki. Poznamy z kobietami, które uosabiają ducha tych miejsc. Przygotujemy też pyszne dania, inspirowane lokalnymi przepisami i specjałami. Na co masz ochotę? Na tortellini skąpane w śmietance, młody bób z pecorino, klasyczne risotto, smażone czy włoskie pączki wypełnione czekoladą? Ciao! Jedziesz z nami do Włoch?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55/.56 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55/.56 [N] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smak kwiatów pomarańczy to książka, w której patrzymy na świat przez pryzmat kuchni - jej związków ze sztuką, historią, muzyką i architekturą. To kolekcja pięknych kulinarnych wspomnień (chrupiące karczochy we Florencji, tuńczykowe ragĂą z Palermo, cukierki o smaku kwiatów pomarańczy w Rzymie) oraz ich powiązań ze sztuką (La Brioche Chardina, wiersz Pasoliniego przywołujący wspomnienie zapachu jaśminu i gorącej zupy). Co można zjeść, przemierzając rzymskie uliczki w blasku wschodzącego słońca? Jakie danie przypomina Wariacje Goldbergowskie? Jak przez lata zmieniała się rola kobiety w kuchni? W jaki sposób jedzenie wpłynęło na zjednoczenie Włoch? A jak przeobrażenia ostatnich dwudziestu pięciu lat w Polsce wpłynęły na polską kuchnię? Z czego robić chleb, kiedy nie ma mąki? Rozmawiamy o tym, co nas zachwyca, bawi i głęboko porusza. O tym, co jest w jedzeniu - więc także i w życiu - najważniejsze. [Autorki]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 316.728 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.4 [N] (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 615.874 (1 egz.)
Książka
DVD
W koszyku
Przepis na sukces Ewy Chodakowskiej to jej recepta na zdrowy styl życia gwarantująca spektakularne efekty w postaci doskonałego samopoczucia i idealnej sylwetki. Sukces ten opiera się w równym stopniu na aktywności fizycznej jak i prawidłowej diecie. Książka poświęcona jest zasadom zdrowego stylu życia i właściwego odżywiania. Odpowiednia dieta to podstawowa inwestycja w nasze zdrowie. Dobrze dobrana, pozwala nie rezygnować z tego, co lubimy i cieszyć się jedzeniem, jednocześnie uczy nas zdrowych nawyków żywieniowych. Zmiana sposobu odżywiania i podejścia do jedzenia pozwalają osiągać lepsze wyniki w treningu umożliwiając lepszą regenerację po ćwiczeniach i poprawiając samopoczucie, formę oraz sylwetkę. Książka opracowana we współpracy z dietetyk kliniczną, w przystępny sposób przekazuje niezbędną wiedzę z dziedziny żywienia. Odpowiada na pytanie na czym polega racjonalne odżywianie, jak zrezygnować z niezdrowych nawyków i jak ułożyć swoją dietę, aby bez dużych wyrzeczeń maksymalizować rezultaty treningów. Wskazuje, w jaki sposób łączyć właściwe odżywianie z regularną aktywnością fizyczną aby osiągnąć najlepsze rezultaty. W książce znajdziemy obszerną bazę przepisów na zdrowe, łatwe do przygotowania i pełnowartościowe posiłki.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Egzemplarze są obecnie niedostępne: sygn. 641.56-046.22 [Magazyn Wypożyczalni]
Książka
W koszyku
Dieta ketogeniczna bije rekordy popularności. Niestety większość ketogenicznych planów żywieniowych obfituje w mięso i nabiał, które często pochodzą od zwierząt hodowanych metodami przemysłowymi. Dr Will Cole odkrywa przed tobą dietę ketotariańską – połączenie diety ketogenicznej z dietą opartą (głównie) na roślinach.
W tej książce znajdziesz wskazówki, triki i porady dotyczące przejścia na ketotarianizm – w tym zarządzanie makroskładnikami czy równoważenie elektrolitów. Odkryjesz 75 przepisów na pyszne dania, które zadowolą nie tylko wegetarian, ale też wegan oraz peskatarian. Ketotarianizm pomoże ci wyeliminować stany zapalne oraz osiągnąć sprawność fizyczną i umysłową. Połączenie Keto i Vege – rewolucja w żywieniu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.56-056.84 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Z każdym rokiem jest nas - praktykujących wege - coraz więcej. I dobrze nam z tym! Decyzję o zmianie diety na bezmięsną najchętniej podejmujemy na wiosnę. Z myślą o wegetarianach i weganach przygotowaliśmy książkę kucharską z bogatym zestawem pysznych potraw wiosennych, w tym - wielkanocnych - na bazie składników roślinnych oraz - dla wegetarian - również nabiału. Jest tam wszystko: przystawki, zupy, dania główne, dodatki, ogromna rozmaitość przekąsek i dań bufetowych, wspaniałe desery, ciasta. Oprócz tego, że zdrowe, lekkie i ekologiczne, są kolorowe, pachnące, wyglądają pięknie i wzbudzają apetyt! Skosztuje je każdy, nawet zaprzysięgły mięsożerca, któremu opatrzył się już smak żurku, kotleta, pasztetu z boczkiem czy kiełbasy. Niemal w każdej rodzinie jest ktoś, kto przy wspólnym stole poprosi o „coś bez mięsa”, oczywiście coś dobrego, pożywnego i zdrowego, więc… voila! Wypróbujcie nasze przepisy i delektujcie się wiosną.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641.56-056.84 (1 egz.)
Książka
W koszyku
„Kanon Kuchni Polskiej” to wybór tradycyjnych, przystawek, zup, dań głównych oraz deserów, goszczących od pokoleń na polskich stołach. Publikacja stanowi ukłon w stronę naszych przodków, którzy poprzez kuchnie pielęgnowali w rodzinach tradycje patriotyczne, szczególnie w trudnych czasach zaborów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55/.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jadłonomia : kuchnia roślinna : 100 przepisów nie tylko dla wegan / Marta Dymek. - Wydanie II. - Warszawa : Wydawnictwo Dwie Siostry, 2014. - 282, [3] strony : fotografie ; 22 cm.
Czy łodyga brokułu nadaje się do jedzenia? Jak zrobić bezmięsny pasztet na świąteczny stół? Do czego wykorzystać natkę marchewki?
Odpowiedzi na te i wiele innych pytań znajdziecie w bestsellerowej książce Marty Dymek - znanej z programu "Zielona Rewolucja Marty Dymek" twórczyni "Jadłonomii", najpopularniejszego polskiego bloga o kuchni roślinnej, Kulinarnego Boga Roku 2013. Autorka skomponowała ponad 100 przepisów na wegańskie śniadania, obiady i kolacje z bulw, korzeni i liści. Burak zmienia się w ciasto czekoladowe, pietruszka występuje w parze z gruszką, a z garści kapusty powstają chrupiące chipsy. Pozycja obowiązkowa dla wszystkich jaroszy i tych, którzy do tej pory nie wyobrażali sobie bezmięsnego obiadu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.564 [N] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jadłonomia po polsku / Marta Dymek ; ilustracje Ola Niepsuj. - [Wydanie pierwsze]. - Warszawa : Marginesy, 2020. - 279, [1] strona : fotografie ; 29 cm.
"Jadłonomia po polsku" pokazuje, że kuchnia roślinna może być prosta jak barszcz i równie smaczna co ruskie pierogi. W sześciu rozdziałach podzielonych zgodnie z porami roku znajdziecie mnóstwo roślinnych inspiracji. To nie pomyłka, pór roku mamy w Polsce sześć – jest przecież przedwiośnie oraz trochę zapomniane przedzimie. W końcu czekając na nowalijki trzeba coś jeść, na przykład barszcz z wędzonymi śliwkami, kanapki z pastą z ciecierzycy i kiszonych ogórków, a na deser gryczaną granolę. Ta książka to nie tylko przepisy, ale też praktyczne porady, które sprawiają, że gotowanie jest zrozumiałe i pyszne.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.564 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej