Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(121)
Forma i typ
Książki
(119)
Poradniki i przewodniki
(99)
Publikacje popularnonaukowe
(13)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(10)
Audiobooki
(2)
Komiksy i książki obrazkowe
(2)
Proza
(2)
Dostępność
dostępne
(120)
wypożyczone
(10)
nieokreślona
(3)
Placówka
Wypożyczalnia dla Dorosłych
(105)
Oddział dla Dzieci
(8)
Filia w Młochowie
(20)
Autor
Błażejewska-Stuhr Katarzyna
(3)
Szaciłło Maciej
(3)
Bator Julita
(2)
Dymek Marta
(2)
Dywan Agnieszka
(2)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(2)
Makarowska Magdalena
(2)
Mrozowska Monika (1980- )
(2)
Musiałowska Dominika (dziennikarz)
(2)
Szaciłło Karolina
(2)
Łapiński Paweł (1985- )
(2)
Allinson Kate
(1)
Arguile Katherine Tamiko
(1)
Art Piotr
(1)
Bacciottini Lucia
(1)
Baranowska Natalia
(1)
Baron Aleksander
(1)
Bartkiewicz Bartosz
(1)
Bauer Marc Michel
(1)
Bień-Königsman Monika (1973- )
(1)
Bochenek Karolina
(1)
Borawska-Bromska Flavia
(1)
Bourdain Anthony (1956- )
(1)
Brambilla Francesca (1969- )
(1)
Brunetti Ilaria
(1)
Brzozowska Maria
(1)
Bulikowska Maria (1987- )
(1)
Błazucka Wioleta
(1)
Capponi-Borawska Tessa (1959- )
(1)
Casali Lisa
(1)
Ceborska-Scheiterbauer Ewa
(1)
Cheeke Robert
(1)
Chodakowska Ewa
(1)
Chodyniecki Dariusz (1963- )
(1)
Chojnowska Ilona (1982- )
(1)
Clase Mia (1977- )
(1)
Cole Will
(1)
Colombo Traxler Marta
(1)
Czerwiński Arkadiusz (tłumacz)
(1)
Danielak Filip
(1)
Desai Urmila (1937- )
(1)
Drotkiewicz Agnieszka (1981- )
(1)
Duczyńska-Surmacz Renata
(1)
Dumanowski Jarosław (1967- )
(1)
Eco Umberto (1932-2016)
(1)
Eggstein Waltraud
(1)
Fabisińska Liliana (1971- )
(1)
Featherstone Kay
(1)
Fiedoruk Andrzej (1957- )
(1)
Francke Henrik (1975- )
(1)
Franzen Nicole
(1)
Frazier Karen
(1)
Frazier Matt
(1)
Frey Hannah
(1)
Frycz Olga (1986- )
(1)
Furtak Ewa
(1)
Gaudry Francois-Regis
(1)
Gaudry François-Régis (1975- )
(1)
Gavin Paola
(1)
Gessler Magda (1953- )
(1)
Ghayour Sabrina
(1)
Gouny Nicolas (1973- )
(1)
Graimes Nicola
(1)
Grossman Marc (1969- )
(1)
Gruszka Dorota
(1)
Grzyb Katarzyna (tłumaczka)
(1)
Grątkowscy Beata i Igor
(1)
Grątkowska Beata
(1)
Grątkowski Igor
(1)
Gubała Katarzyna (1978- )
(1)
Gwis Asia
(1)
Gwis Joanna (1976- )
(1)
Gölling Bernd
(1)
Głowacka Karolina (dziennikarka)
(1)
Hamvas Béla (1897-1968)
(1)
Hangel Ewa
(1)
Heatherwick Elena
(1)
Hercules Olia (1984- )
(1)
Hikiert Anna
(1)
Holtzmn Rachel
(1)
Högström Justyna
(1)
Jackowicz Jan
(1)
Jarczok Aleksandra
(1)
Jaworska Dorota
(1)
Just Nicole (1982- )
(1)
Kacperski Ernest (1980- )
(1)
Kaczmarek Magdalena
(1)
Kaczmarek Magdalena (tłumacz)
(1)
Kalwas Piotr Ibrahim (1963- )
(1)
Kasprzak-Kozikowska Eliza
(1)
Kavoukis Lefteris
(1)
Kern Anna (1973- )
(1)
Kieżun Bartek (1976- )
(1)
Klima Przemysław
(1)
Kmieć-Krzewniak Katarzyna (1984- )
(1)
Kolenko Eva
(1)
Komar Mikołaj (1977- )
(1)
Kondrat Marek (1950- )
(1)
Korkosz Michał
(1)
Kosiorek Marcin (1976- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(57)
2010 - 2019
(63)
Okres powstania dzieła
2001-
(116)
2001
(1)
Kraj wydania
Polska
(116)
nieznany (p)
(1)
Język
polski
(114)
nieznany (am)
(2)
nieznany (0 p)
(1)
nieznany (1 0)
(1)
Odbiorca
Dzieci
(9)
9-13 lat
(7)
6-8 lat
(5)
Dorośli
(2)
Młodzież
(2)
Chorzy na Hashimoto
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(7)
Literatura angielska
(1)
Literatura francuska
(1)
Temat
Zdrowe odżywianie
(21)
Potrawy dietetyczne
(11)
Kuchnia wegetariańska
(9)
Potrawy jarskie
(9)
Kultura stołu
(8)
Zdrowe żywienie
(8)
Odżywianie
(7)
Weganizm
(7)
Kucharze
(6)
Kuchnia polska
(6)
Kuchnia wegańska
(6)
Wegetarianizm
(6)
Kucharstwo
(5)
Kuchnia włoska
(5)
Leczenie dietą
(5)
Przepisy kulinarne
(5)
Dietetyka
(4)
Gastronomia
(4)
Jedzenie (czynność)
(4)
Obyczaje i zwyczaje
(4)
Potrawy
(4)
Warzywa
(4)
Żywność
(4)
Ajurweda
(3)
Kuchnia śródziemnomorska
(3)
Styl życia
(3)
Żywienie chorych
(3)
Atrakcje turystyczne
(2)
Choroba Hashimoto
(2)
Choroby tarczycy
(2)
Ciasta
(2)
Dieta
(2)
Dieta bezglutenowa
(2)
Dieta bezmleczna
(2)
Dieta fleksitariańska
(2)
Gotowanie
(2)
Insulinooporność
(2)
Jajka
(2)
Kuchnia koreańska
(2)
Kuchnia regionalna
(2)
Kuchnia sezonowa
(2)
Kuchnia żydowska
(2)
Kuchnie świata
(2)
Obiad
(2)
Osobliwości
(2)
Owoce
(2)
Potrawy dla dzieci
(2)
Potrawy szybkie i łatwe
(2)
Potrawy świąteczne
(2)
Przetwory owocowo-warzywne
(2)
Przyprawy
(2)
Refluks żołądkowo-przełykowy
(2)
Restauratorzy (gastronomia)
(2)
Tarczyca
(2)
Tarta
(2)
Technologia żywności
(2)
Wiosna
(2)
Śniadanie
(2)
Aktorzy polscy
(1)
Alergia pokarmowa
(1)
Alergicy
(1)
Amin, Idi(1925-2003)
(1)
Arguile, Katherine Tamiko
(1)
Baron, Aleksander
(1)
Bezpieczeństwo żywności
(1)
Bliźnięta
(1)
Bourdain, Anthony (1956-2018)
(1)
Bourdain, Anthony(1956-2018)
(1)
Boże Narodzenie
(1)
Capponi-Borawska, Tessa(1959- )
(1)
Castro, Fidel
(1)
Chleb
(1)
Choroby jelit
(1)
Choroby stawów
(1)
Choroby trzustki
(1)
Choroby układu krążenia
(1)
Choroby układu pokarmowego
(1)
Choroby wątroby
(1)
Chorzy na Hashimoto
(1)
Cukier
(1)
Cukiernictwo
(1)
Cukrzyca
(1)
Dekoracja cukiernicza
(1)
Desery
(1)
Dieta antyrakowa
(1)
Dieta bezcukrowa
(1)
Dieta cukrzycowa
(1)
Dieta lekkostrawna
(1)
Dieta niskowęglowodanowa
(1)
Dieta odchudzająca
(1)
Dieta pudełkowa
(1)
Dieta śródziemnomorska
(1)
Dyktatura (ustrój)
(1)
Dzieci
(1)
Dziedzictwo kulinarne
(1)
Dziennikarze
(1)
Długowieczność
(1)
Ekologia DBN
(1)
Ekologiczny styl życia
(1)
Fałszowanie żywności
(1)
Temat: czas
2001-
(5)
1901-2000
(4)
1945-1989
(2)
1989-2000
(2)
1801-1900
(1)
Temat: miejsce
Polska
(3)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(2)
Włochy
(2)
Albania
(1)
Andaluzja (Hiszpania ; wspólnota autonomiczna)
(1)
Bieszczady (góry)
(1)
Bolonia (Włochy)
(1)
Florencja (Włochy)
(1)
Francja
(1)
Gmina Cisna (woj. podkarpackie, pow. leski)
(1)
Grecja
(1)
Hiszpania
(1)
Irak
(1)
Japonia
(1)
Kambodża
(1)
Kuba
(1)
Litwa
(1)
Mediolan (Włochy)
(1)
Portugalia
(1)
Region śródziemnomorski
(1)
Rzym (Włochy)
(1)
Stany Zjednoczone (USA)
(1)
Uganda
(1)
Wenecja (Włochy)
(1)
Wilno (Litwa)
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Publikacja bogato ilustrowana
(59)
Książka kucharska
(56)
Przepisy kulinarne
(46)
Poradnik
(39)
Opracowanie
(9)
Przewodnik tematyczny
(3)
Biografia
(2)
Opowiadania i nowele
(2)
Pamiętniki i wspomnienia
(2)
Poradniki [Typ publikacji]
(2)
Przewodnik turystyczny
(2)
Reportaż
(2)
Atlas roślin
(1)
Autobiografia
(1)
Książka obrazkowa
(1)
Książki kucharskie
(1)
Opracowanie DBN
(1)
Poradniki
(1)
Powieść
(1)
Powieść obyczajowa
(1)
Prace popularne [Typ publikacji]
(1)
Przepisy kulinarne DBN
(1)
Publikacja bogato ilustrowana DBN
(1)
Publikacje dla dzieci
(1)
Relacja z podróży
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Wywiad rzeka
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(786)
Hobby i czas wolny
(349)
Socjologia i społeczeństwo
(334)
Edukacja i pedagogika
(270)
Biologia
(231)
Kulinaria
(121)
Medycyna i zdrowie
(212)
Podróże i turystyka
(196)
Kultura i sztuka
(176)
Psychologia
(176)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(106)
Etnologia i antropologia kulturowa
(89)
Rozwój osobisty
(85)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(84)
Kultura fizyczna i sport
(80)
Literaturoznawstwo
(70)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(69)
Religia i duchowość
(65)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(60)
Geografia i nauki o Ziemi
(59)
Językoznawstwo
(51)
Fizyka i astronomia
(47)
Ochrona środowiska
(43)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(39)
Filozofia i etyka
(37)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(36)
Styl życia, moda i uroda
(36)
Dom i ogród
(34)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(32)
Inżynieria i technika
(29)
Nauka i badania
(28)
Rolnictwo i leśnictwo
(25)
Praca, kariera, pieniądze
(24)
Media i komunikacja społeczna
(21)
Architektura i budownictwo
(20)
Informatyka i technologie informacyjne
(20)
Transport i logistyka
(13)
Zarządzanie i marketing
(10)
Chemia
(9)
Archeologia
(8)
Matematyka
(5)
Styl życia, moda, uroda
(4)
Zoologia
(2)
Etnografia
(1)
Literatura dla młodzieży
(1)
121 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Są wszędzie. Na lądzie, w wodzie, pod ziemią, na drzewach, w twoim przewodzie pokarmowym, w lodowce i na skórze. Mogą być trujące i lecznicze, osiągać zawrotne ceny, świecić i wabić elfy - przynajmniej według niektórych legend. Robi się z nich lampy, krzesła, portfele, buduje domy. I kto wie, do czego jeszcze będzie można je wykorzystać, skoro do tej pory udało się opisać tylko 7 gatunków grzybów? To najbardziej niedoceniane, różnorodne i tajemnicze organizmy na Ziemi. Zajrzyj z nami do królestwa grzybów!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla Dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 582.28-15 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Sól przemysłowa w wędlinach, „masło”, w którym jest bardzo mało tłuszczu zwierzęcego, nastrzykiwane azotynami ryby… Co jakiś czas wybuchają afery związane z fałszowaniem żywności. Zdarza się, że oszustwa spowodowane są niewiedzą lub pomyłką, ale częściej ich źródłem jest chęć zysku. Zjawisko to nie jest nowe, co w książce "Uczta szubrawców. Historia żywnościowych przekrętów" obrazowo i ze znawstwem opisuje autor wielu publikacji o tematyce kulinarnej oraz smakosz Andrzej Fiedoruk.
Dowiecie się z niej, jak oszukiwano w starożytności i jakim manipulacjom jesteśmy poddawani teraz, czego spodziewać się po określeniu „miks” i zbyt taniej oliwie lub przyprawach. Jednocześnie autor wyjaśnia, jak czytać etykiety i podpowiada, na co zwrócić uwagę, kupując poszczególne produkty spożywcze, aby nie wpaść w pułapkę fałszerzy i speców od reklamy. Zdradza, jak wybrać dobrą kawę, niezafałszowany miód, sprawdzić świeżość ryby i jakość lodów.
Oszustwa żywieniowe to także lansowanie konkretnych diet i komponentów przy jednoczesnym demonizowaniu innych. Co kilka lat wytyczne się zmieniają, ale w międzyczasie konsumenci płacą krocie za modne nowinki, czasem tracąc przy tym zdrowie. Na nasze zachowania i wybory wpływają także marketingowcy na usługach firm fastfoodowych i hipermarketów, przez co często jemy więcej „śmieciowego” jedzenia.
A jak będzie wyglądało żywienie w przyszłości? Być może coraz większa świadomość konsumentów w połączeniu z rozwojem technologii sprawi, że producenci i sprzedawcy produktów spożywczych będą musieli działać w sposób transparentny i etyczny. Oby!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 664 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zapiekanka z kurczaka, spaghetti carbonara, minipizze z boczkiem, zupa z soczewicy, cynamonowo-cytrynowe muffinki. Co łączy te dania? Wszystkie te potrawy mają właściwości przeciwrefluksowe!
Autorka, która od lat cierpi na GERD, udowadnia, że dieta w refluksie nie musi być nudna. Odkryj aż 115 przepisów na proste potrawy, których wykonanie zajmie ci nie więcej niż 30 min. Dowiedz się, jakie produkty poprawiają twoje zdrowie, a które z nich zwiększają objawy refluksu, zakwaszenie organizmu, a także powodują stany zapalne układu trawiennego – przyczynę chorób jelit. Każdy z przepisów oznaczony został rodzajem diety, np. paleo, wegańska, niskozasadowa czy low-FODMAP. Przekonaj się, że dieta w refluksie nie musi być nudna!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.56-056.24 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Novak Djokovic, Lewis Hamilton, Arnold Schwarzenegger – co łączy tych sportowców? Zaufali mocy roślin i zdecydowali się wypróbować dietę wegetariańską. Jeśli ty również uprawiasz aktywność fizyczną, a weganizm to podstawa twojego żywienia, sięgnij po tę przełomową książkę!
Dzięki niej odkryjesz tajniki diety wegańskiej dla sportowców. Nauczysz się prawidłowo bilansować dietę roślinną, aby w twoim jadłospisie nie zabrakło żadnych makroskładników i mikroelementów. Dzięki zawartym w książce przepisom twój jadłospis nie będzie nudny. Przekonasz się, że dieta roślinna da ci nie tylko wytrzymałość i budulec dla mięśni, przyspieszy również twój metabolizm i zadziała przeciwzapalnie. Zdrowie i supermoc dzięki roślinom!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641.56-056.84 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Rezygnacja z cukru na 40 dni? Poważnie? Bez paniki! Hannah Frey tego dokonała, więc uda się i tobie. Pokażemy ci, jak za pomocą prostych trików i supersmacznych przepisów, a także z ogromną porcją radości wieść wolne od cukru, zdrowsze życie. Wolność od cukru to bowiem nie pasmo wyrzeczeń, lecz nowa cudowna jakość życia. Niech to wyzwanie stanie się również twoim projektem. Wypowiedz wojnę słodkości i podziel się swoimi doświadczeniami z przyjaciółmi.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 615.874 (1 egz.)
Filia w Młochowie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613.2 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta wielka księga, pełna zdjęć, pięknych ilustracji, map, przydatnych wykresów, porywających anegdot i portretów wybitnych postaci, to pierwsza taka encyklopedia kuchni włoskiej.
Jeśli chcesz gotować jak prawdziwy Włoch, nie potrzebujesz już niczego więcej. Znajdziesz tu przepisy na dania, które trzeba znać. Zachwycą cię klasyczne i nowoczesne potrawy ze wszystkich regionów Italii. Poznasz najlepsze włoskie produkty: makarony, mięsa, sery, przyprawy, wina, piwa, likiery, kawy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55/.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55/.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Poznaj najbogatszą i najbardziej różnorodną kuchnię świata. Rozproszeni po całym świecie Żydzi twórczo rozwijali lokalne tradycje kulinarne i stworzyli bogatą, aromatyczną kuchnię opartą na chlebie i owocach, serach owczych i kozich, orzechach i oliwkach, warzywach i ziołach. Dzięki 150 przepisom z ponad dwudziestu krajów, od Polski do Maroka, odkryjesz wspaniałe smaki wegetariańskich potraw, które stanowią ważną część żydowskich posiłków. Poznaj proste przepisy na rozkoszne dania sięgające do tradycji wielu kuchni, od północnoafrykańskiej przez włoską i austriacką po litewską. "Pusty żołądek to smutne serce" - mawiają hiszpańscy Żydzi. Dlatego kuchnia i wspólnie spożywane posiłki od zawsze były w centrum żydowskiej kultury. Żyjący przez tysiąclecia w rozproszonych po całym świecie diasporach Żydzi przejmowali i rozwijali lokalne tradycje kulinarne. W ten sposób powstała bogata, aromatyczna kuchnia oparta na chlebie, serach owczych i kozich, orzechach i oliwkach, warzywach i ziołach, świeżych i suszonych owocach.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.564 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Magda : autobiografia Magdy Gessler / Magda Gessler, Dominik Linowski. - [Warszawa] : 5Why Promotion, copyright 2021. - 350, [2] strony : ilustracje (głównie kolorowe) ; 22 cm.
Fascynująca opowieść o życiu absolutnej królowej polskiej gastronomii i jednej z najbardziej znanych i wpływowych Polek. Szczera i dotychczas nieznana historia, z której dowiadujemy się, jak długa i krętą drogę musiała przejść bohaterka, aby być tu, gdzie jest obecnie."
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 929-051 Gessler M. (1 egz.)
Filia w Młochowie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 929-051 Gessler M. (1 egz.)
Książka
W koszyku
Persiana to pean na cześć bliskowschodnich smaków i składników. Książka zawiera sto przepisów na nowoczesne i łatwe w przygotowaniu wersje tradycyjnych potraw z południowych i wschodnich wybrzeży Morza Śródziemnego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641.55/.56 [N] (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 392.8(438) (1 egz.)
Książka
W koszyku
Chcesz odżywiać się zdrowo, ale nie umiesz zrezygnować z mięsa? Nicola Gaimes doskonale rozumie twoje rozterki. Jeśli kiedykolwiek pomyślałeś, że chciałbyś spróbować diety wegetariańskiej, ale nie możesz odmówić sobie czasem zjedzenia mięsa, ta książka jest właśnie dla ciebie! Dzięki niej: - nauczysz się kilku prostych, ale efektownych potraw wegetariańskich, niewymagających wielu egzotycznych składników, - poznasz przepisy na wegetariańskie śniadania, obiady, kolacje, które można przyrządzić też w wersji mięsnej, - zaplanujesz tygodniowy jadłospis dla całej rodziny oraz przygotujesz menu na imprezę dla wegetarian i mięsożerców, - w swoim tempie sprawdzisz, czy kuchnia wegetariańska jest dla ciebie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.564 [N] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Praktykulinarni: szybko i zdrowo od śniadania do kolacji / Beata i Igor Grątkowscy. - Bielsko-Biała: Pascal, 2021. - 335, [1] strony : fotografie, ilustracje ; 25 cm.
Beata i Igor. Gotują, tworzą przepisy, stylizują i fotografują od ponad 15 lat. Przez ten czas wymyślili, przetestowali, sfotografowali i opublikowali ponad 5 tysięcy przepisów kulinarnych. Autorzy rubryki W dobrej formie w miesięczniku „Moje Gotowanie” poświęconej życiu w stylu fit. Przez kilka lat współtworzyli działy kulinarne w „Dobrych Radach”, „Olivii” i miesięczniku „Moje Smaki Życia”. Autorzy strony praktykulinarni.com i popularnego profilu na Instagramie.
Czy żyjąc w ciągłym pośpiechu, można się zdrowo odżywiać? Czy można ugotować smacznie, nie spędzając połowy dnia w kuchni? I czy da się skomponować wartościowe posiłki z prostych oraz łatwo dostępnych składników? Tak!
Gotujemy razem od śniadania do kolacji, w duchu diety fleksitariańskiej (jednej z najlepszych i najzdrowszych!), bez specjalnego przygotowania i wyszukanych zakupów. Oprócz śniadań, obiadów i kolacji znajdziecie tu też pomysły na desery, dodatki, sosy, przekąski. Zrobienie dania, czyli przygotowanie i obróbka termiczna (to „się robi samo”, trzeba od czasu do czasu rzucić okiem i zamieszać) zajmuje nie dłużej niż 45 minut. Przy czym pierwszy etap, który angażuje was całkowicie, to maksymalnie 15 minut. Reszta po stronie kuchenki i piekarnika. Wiele dań możecie przygotować wcześniej – zabierzecie je i odgrzejecie w lunchowym pudełku. Przy każdym przepisie znajdziecie wartość kaloryczną oraz podpowiedzi, jak danie odmienić, co do niego dodać, co czym zastąpić. Eksperymentujcie, wykorzystujcie składniki, które lubicie bardziej. Bawcie się gotowaniem i smakami, wszak przepis to tylko inspiracja!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55/.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
100 przepisów na tradycyjne dania szabatowe, nowojorskie klasyki i zanurzoną w koszerności nowoczesność. Bajgle, banana bread, bob bowl przywodzą na myśl gwar nowojorskiej ulicy. Chrupiąca chałka, kugel, czulent, holiszkies, cymes, gefilte fish, strudel subtelnie przemycają ideę szabatu, czasu odpoczynku, bliskości i odnawiania więzi z rodziną. Zadbania o siebie i bliskich.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55/.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wege w kwadrans :125 szybkich przepisów kuchni roślinnej + ekstra porady dla wege ciąży /Katarzyna Gubała. - Wydanie II rozszerzone. - Gliwice :Wydawnictwo Helion,copyright 2019. - 279, [1] strona :ilustracje, fotografie ;24 cm.
(Septem)
Wege w kwadrans to książka dla każdego, komu wydaje się, że kuchnia wegetariańska i wegańska jest skomplikowana, trudna i czasochłonna. To też książka dla wszystkich, którzy chcieliby gotować roślinnie, a nie wiedzą, od czego zacząć. Do tych przepisów nie potrzebujesz używać rzadkich, trudno dostępnych składników ani skomplikowanego sprzętu. Tylko warzywa, owoce, kasza, ryż, trochę przypraw, zdrowy olej, do tego blender — i jesteś najedzony!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia w Młochowie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55/.56 (1 egz.)
Audiobook
CD
W koszyku
Filozofia wina / Béla Hamvas ; przełożył Tadeusz Olszański, czyta Marek Kondrat. - Warszawa : Wydawnictwo Studio Emka, 2013. - 1 płyta (CD) (2 godz. 58 min.) : zapis cyfrowy, stereo. ; 12 cm.
Poświęć kilka chwil na obcowanie z aromatem wina. „Filozofia wina” zmusza nas do zatrzymania się na chwilę jak dzieje się to, gdy sięgamy po kieliszek wina. Relaks, refleksja, romantyzm. Przy lampce wina poświęć kilka chwil na obcowanie z jego aromatem, smakiem, ale też wszystkim tym nienazwanym, niewidzialnym, co wino za sobą niesie. Gdyż cała mądrość, którą Węgier nabył z wina i wszelkich szkół swoich sprowadza się w końcu do jednego: trzeba kochać życie i nie przejmować się wyrokami losu. Béla Hamvas nauczył nas nie tyle pić wino, co patrzeć na nie szerzej, jako na część dorobku cywilizacji i za to należy mu się wdzięczność największa
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. K.M/663.2/.3 [H] [Magazyn Wypożyczalni] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55/.56 [N] [Magazyn Wypożyczalni] (1 egz.)
Filia w Młochowie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55/.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W "Sielskich smakach" autorka zgromadziła 100 doskonałych przepisów kojarzących się ze szczęściem, latem, beztroską i wakacjami. Z kuchnią mamy i babuszki. Olia, przywołując własne wspomnienia, liczne rozmowy i spotkania poświęcone gotowaniu, opisuje różnorodność i spuściznę kuchni ukraińskiej. Przybliża fenomen tzw. letnich kuchni - niewielkich, stojących w pobliżu domostw budynków, w których latem przyrządzano dania ze składników prosto z grządki i szykowano przetwory na zimę.
Książka Olii Hercules to cudowna, nostalgiczna podróż śladami smaków z dzieciństwa.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55/.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smak mięsnych dań bez użycia mięsa? To możliwe! Proste instrukcje, przydatne porady i ciekawostki wprowadzą cię w świat roślinnej kuchni, w którym zechcesz pozostać na dłużej!
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.564 (1 egz.)
Filia w Młochowie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.564 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.564 [N] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej