Żywność
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(32)
Forma i typ
Książki
(32)
Proza
(14)
Publikacje popularnonaukowe
(9)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(3)
Poradniki i przewodniki
(2)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Poezja
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(33)
wypożyczone
(4)
nieokreślona
(1)
Placówka
Wypożyczalnia dla Dorosłych
(20)
Oddział dla Dzieci
(10)
Filia w Młochowie
(8)
Autor
Aker Rupert
(1)
Anderson Warren R. (1939- )
(1)
Baranowska Natalia
(1)
Baron Aleksander
(1)
Bayarri Jordi (1972- )
(1)
Berger Stanisław (1923- )
(1)
Bone Emily
(1)
Bosacka Katarzyna
(1)
Bralczyk Jerzy (1947- )
(1)
Burger Barbara
(1)
Byra Agata
(1)
Campbell Leanne
(1)
Elford Sally
(1)
Fiedoruk Andrzej (1957- )
(1)
Filippi-Lechowska Paulina
(1)
Fock Andrea (1961- )
(1)
Frycz Olga (1986- )
(1)
Fryza Kasia
(1)
Gawęcki Jan (1944- )
(1)
Gertig Henryk (1924- )
(1)
Głowińska Anita
(1)
Głowińska Anita. Kicia Kocia i Nunuś
(1)
Hryniewiecki Lech (1929- )
(1)
Jastrzębowski Szymon
(1)
Kaszkur Zuzanna
(1)
Keogh Michelle
(1)
Kierat Justyna
(1)
Kleszcz Ewa
(1)
Komar Mikołaj (1977- )
(1)
Kosiorek Marcin (1976- )
(1)
Kowalczyk Stanisław (1956- )
(1)
Kozłowska-Wojciechowska Małgorzata
(1)
Krajewska Orina (1987- )
(1)
Kur Małgorzata
(1)
Kwapińska Małgorzata
(1)
Kwiecień-Maniewska Olga
(1)
Kędzierski Piotr (1982- )
(1)
Liberti Stefano (1974- )
(1)
Majcher Sylwia
(1)
Makaruk Katarzyna
(1)
Marhwiak-Barabach Szymon
(1)
Mazolewski Wojciech (1976 - )
(1)
Mizielińska Aleksandra (1982- )
(1)
Mizieliński Daniel (1982- )
(1)
Modelski Łukasz (1970- )
(1)
Molski Marcin
(1)
Muth Jutta
(1)
Nicewicz-Staszowska Ewa
(1)
Niehaus Monika
(1)
Organek Tomasz (1976- )
(1)
Ostapowicz Anna
(1)
Ostrowska Agnieszka (tłumacz)
(1)
Pablopavo (1978- )
(1)
Pawłowski Aleksander (nauki medyczne)
(1)
Pollmer Udo (1954- )
(1)
Przybysz Natalia (1983- )
(1)
Przysławski Juliusz
(1)
Pękalski Adam (1975- )
(1)
Robinson Jo
(1)
Robinson Vickie
(1)
Rost Małgorzata (1985- )
(1)
Rothman Julia
(1)
Sapała Marta (1974- )
(1)
Seijas Dani
(1)
Stolińska-Fiedorowicz Hanna
(1)
Szeląg Dominika
(1)
Ten Typ Mes (1982- )
(1)
Tillman Karielyn
(1)
Vienio (1977- )
(1)
Viestad Andreas (1973- )
(1)
Wachowicz Ewa
(1)
Warner Anthony
(1)
Woldańska-Płocińska Aleksandra
(1)
Świątkowska Katarzyna (medycyna)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(10)
2010 - 2019
(20)
2000 - 2009
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(16)
Kraj wydania
Polska
(29)
nieznany (0)
(1)
Język
polski
(29)
Odbiorca
Dzieci
(10)
6-8 lat
(6)
9-13 lat
(4)
0-5 lat
(3)
Młodzież
(2)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(3)
Literatura amerykańska
(1)
Literatura hiszpańska
(1)
Temat
Kobieta
(1143)
Przyjaźń
(1017)
Rodzina
(839)
Tajemnica
(622)
Śledztwo i dochodzenie
(566)
Żywność
(-)
Miłość
(540)
Zwierzęta
(477)
Dziewczęta
(427)
Relacje międzyludzkie
(405)
Zabójstwo
(405)
Rodzeństwo
(369)
Powieść angielska
(366)
Magia
(363)
Nastolatki
(363)
Powieść amerykańska
(327)
Uczniowie
(322)
II wojna światowa (1939-1945)
(305)
Policjanci
(298)
Życie codzienne
(292)
Psy
(284)
Powieść polska
(255)
Uczucia
(255)
Dzieci
(253)
Ludzie a zwierzęta
(246)
Osoby zaginione
(223)
Koty
(222)
Sekrety rodzinne
(222)
Trudne sytuacje życiowe
(216)
Małżeństwo
(212)
Podróże
(207)
Przestępczość zorganizowana
(192)
Prywatni detektywi
(181)
Relacja romantyczna
(179)
Żydzi
(178)
Wybory życiowe
(171)
Boże Narodzenie
(169)
Matki i córki
(164)
Chłopcy
(162)
Dziennikarze
(161)
Wakacje
(157)
Powieść francuska
(149)
Uprowadzenie
(143)
Film fabularny
(138)
Poszukiwania zaginionych
(137)
Dziadkowie i wnuki
(136)
Zakochanie
(133)
Opowiadanie dziecięce polskie
(131)
Zemsta
(130)
Dziecko
(129)
Ojcowie i córki
(129)
Pisarze polscy
(125)
Kradzież
(124)
Seryjni zabójcy
(116)
Adaptacja filmowa
(115)
Detektywi amatorzy
(114)
Czarownice i czarownicy
(113)
Humor
(113)
Stworzenia fantastyczne
(112)
Walka dobra ze złem
(112)
Arystokracja
(111)
Poezja polska
(109)
Pisarze
(108)
Potwory
(107)
Film dla dzieci i młodzieży
(105)
Samorealizacja
(105)
Opowiadanie polskie
(102)
Władcy
(102)
Duchy
(101)
Ludzie bogaci
(101)
Krainy i światy fikcyjne
(100)
Polacy za granicą
(100)
Literatura dziecięca polska
(99)
Język polski
(98)
Dinozaury
(95)
Dojrzewanie
(94)
Mężczyzna
(94)
Smoki (stworzenia fantastyczne)
(94)
Lekarze
(93)
Marzenia
(92)
Obyczaje i zwyczaje
(92)
Aktorzy polscy
(91)
Superbohaterowie
(91)
Wsie
(90)
Powieść rosyjska
(89)
Wychowanie w rodzinie
(89)
Osoby w wieku starszym
(88)
Film amerykański
(87)
Historia
(87)
Podróże w czasie
(87)
Las
(86)
Powieść niemiecka
(86)
Samotność
(86)
Przyroda
(85)
Opieka nad zwierzętami
(84)
Politycy
(84)
Ptaki
(83)
Spisek
(83)
Szczęście
(83)
PRL
(82)
Film animowany
(81)
Temat: czas
2001-
(3)
1801-1900
(1)
2001-0
(1)
Temat: miejsce
Świat
(2)
Polska
(1)
Rzym (Włochy)
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(6)
Opracowanie
(5)
Publikacja bogato ilustrowana
(4)
Poradniki
(3)
Książka obrazkowa
(2)
Opowiadania i nowele
(2)
Poradnik
(2)
Publikacje dla dzieci
(2)
Esej
(1)
Komiks biograficzny
(1)
Podręczniki
(1)
Reportaż
(1)
Wiersze
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(5)
Kulinaria
(4)
Etnologia i antropologia kulturowa
(3)
Medycyna i zdrowie
(3)
Rolnictwo i leśnictwo
(2)
Biologia
(1)
Edukacja i pedagogika
(1)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
32 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia w Młochowie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Najwybitniejsi Naukowcy / Jordi Bayarri, Dani Seijas)
Kolejny tom kolekcji "Najwybitniejsi Naukowcy”, prezentującej postaci ludzi nauki, których badania przyczyniły się do rozwoju ludzkości w różnych dziedzinach – medycynie, przyrodzie, fizyce czy astronomii. Niniejszy tom przedstawia postać francuskiego chemika i prekursora mikrobiologii – Louisa Pasteura. Wśród jego licznych osiągnięć należy wymienić m.in. metodę unieszkodliwiania bakterii w napojach – pasteryzację. Ponadto Pasteur był twórcą szczepionek przeciwko wściekliźnie, cholerze i wąglikowi, badał też zjawisko odporności poszczepiennej.
Na końcu albumu znajdują się krótkie biogramy najważniejszych postaci występujących w komiksie, posłowie dr. Tomasza Rożka, omawiające najważniejsze odkrycia bohatera komiksu, oraz krótkie kalendarium jego życia. Twórcą serii jest hiszpański scenarzysta i rysownik Jordi Bayarri. Kolekcję poleca portal Nauka To Lubię Junior.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla Dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821-91/929-052 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Wielka Księga Wiedzy)
Czy wiesz, że... Niektóre rośliny potrzebują wiatru, by wydać owoce? A niektóre rosną w ciemnościach? Jaka żywność rośnie w wodzie? Jaki orzech nie jest orzechem, lecz rośliną strączkową rosnącą pod ziemią? Znajdziesz tu odpowiedź na te i wiele innych pytań o pochodzenie żywności.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla Dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 631/635 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Egzemplarze są obecnie niedostępne: sygn. 613.2 [H] [Magazyn Wypożyczalni]
Filia w Młochowie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613.2 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jeść!!! /Jerzy Bralczyk. - Olszanica :BOSZ,2014. - 200 s. :il. kolor., fot. ; 25 cm.
W pięknie ilustrowanym leksykonie znany i lubiany językoznawca, prof. Jerzy Bralczyk, omówił sto osiemdziesiąt jeden "smacznych słów". Są to w większości nazwy apetycznie brzmiących potraw, pozostałe służą jedzeniu lub się z nim kojarzą. Nie jest to jednak przewodnik kulinarny sensu stricto, ponieważ autor przede wszystkim delektuje się nie samym smakiem jedzenia, lecz słowami, ich brzmieniem, urodą i funkcją. Każde hasło zawiera krótki, aczkolwiek treściwy passus etymologiczny, co stanowi dopiero punkt wyjścia do zabawnych rozważań o pełnym często zaskakujących skojarzeń, przysłów ludowych, śmiesznych zwrotów i barwnych powiedzonek języku polskim. Od "ananasa" do "żurku" wiedzie szlak mądrej opowieści profesora prowadzonej w stylu gawędy poprzez pyszne słowa nie tylko z działu kulinariów, lecz również wielu innych dziedzin życia codziennego. To książka dla wszystkich, nie tylko dla smakoszy, jednak można porządnie zgłodnieć przy jej lekturze.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 392.8 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
W swojej książce Campbell, który ma za sobą 40 lat bycia biochemikiem żywienia, przywołuje i interpretuje wyniki największego na świecie badania dotyczącego odżywiania, jakie kiedykolwiek przeprowadzono - autor przeanalizował dietę 6,5 tysiąca osób w 65 chińskich i tajskich prowincjach. Następnie porównuje opartą głównie na roślinach dietę badanych osób z bogatą w mięso i nabiał dietą Zachodu. Campbell zachęca czytelników i czytelniczki do wykluczenia z diety produktów odzwierzęcych, gdyż - jak dowodzi - będą mogli w ten sposób cieszyć się zdrowszym i dłuższym życiem. W przekonujący sposób dowodzi, że żywność pochodzenia zwierzęcego jest odpowiedzialna za coraz częstsze występowanie chorób cywilizacyjnych, takich jak choroby serca, cukrzyca, nowotwory, otyłość czy choroba Alzheimera. Swoją pracą kontruje panujące od dawna przekonanie o korzyściach płynących ze spożywania produktów odzwierzęcych i wykazuje ogrom mylących, nierzadko sprzecznych ze sobą informacji, jakimi żywi konsumentów przemysł spożywczy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.564 [N] [Magazyn Wypożyczalni] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Sól przemysłowa w wędlinach, „masło”, w którym jest bardzo mało tłuszczu zwierzęcego, nastrzykiwane azotynami ryby… Co jakiś czas wybuchają afery związane z fałszowaniem żywności. Zdarza się, że oszustwa spowodowane są niewiedzą lub pomyłką, ale częściej ich źródłem jest chęć zysku. Zjawisko to nie jest nowe, co w książce "Uczta szubrawców. Historia żywnościowych przekrętów" obrazowo i ze znawstwem opisuje autor wielu publikacji o tematyce kulinarnej oraz smakosz Andrzej Fiedoruk.
Dowiecie się z niej, jak oszukiwano w starożytności i jakim manipulacjom jesteśmy poddawani teraz, czego spodziewać się po określeniu „miks” i zbyt taniej oliwie lub przyprawach. Jednocześnie autor wyjaśnia, jak czytać etykiety i podpowiada, na co zwrócić uwagę, kupując poszczególne produkty spożywcze, aby nie wpaść w pułapkę fałszerzy i speców od reklamy. Zdradza, jak wybrać dobrą kawę, niezafałszowany miód, sprawdzić świeżość ryby i jakość lodów.
Oszustwa żywieniowe to także lansowanie konkretnych diet i komponentów przy jednoczesnym demonizowaniu innych. Co kilka lat wytyczne się zmieniają, ale w międzyczasie konsumenci płacą krocie za modne nowinki, czasem tracąc przy tym zdrowie. Na nasze zachowania i wybory wpływają także marketingowcy na usługach firm fastfoodowych i hipermarketów, przez co często jemy więcej „śmieciowego” jedzenia.
A jak będzie wyglądało żywienie w przyszłości? Być może coraz większa świadomość konsumentów w połączeniu z rozwojem technologii sprawi, że producenci i sprzedawcy produktów spożywczych będą musieli działać w sposób transparentny i etyczny. Oby!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 664 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613.2 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613.2 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W kuchni / Anita Głowińska ; [ilustracje Anita Głowińska]. - Poznań : Media Rodzina, 2023. - [16] stron : ilustracje ; 17x17 cm.
(Kicia Kocia i Nunuś / Anita Głowińska)
Nunuś jest mały, dopiero się uczy. Dobrze, że ma siostrzyczkę, Kicię Kocię, która mu pomaga. Tym razem bohaterka zabiera Nunusia do kuchni. Czy wspólnie uda im się przygotować pyszny podwieczorek? Nunuś zrobi wszystko, by jak najlepiej sprawdzić się w roli pomocnika starszej siostry.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia w Młochowie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. I/0 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Koło Wiedzy)
Co dziś jadłeś na śniadanie? Owsiankę, a może tosty, a do tego wypiłeś szklankę ciepłego kakao. Czy wiesz, że te wszystkie tepyszności przygotowuje się z nasion? Z nasion też powstają niektóre nasze ubrania, a także oleje, gumy. Można tak wymieniać w nieskończoność. Świat tych cudów natury jest fascynujący, a jak wygląda, dowiesz się z tej książki. Jak nasiona powstają, co mają w środku, jak się przemieszczają, kiedy kiełkują? Jak przystosowują się do zmian klimatu, czy nie szkodzą im pożary? Jak naukowcy wykorzystują rozwiązania podpatrzone u nasion, np. do konstrukcji samolotów?
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla Dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 582.4 (1 egz.)
Filia w Młochowie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 582.4 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tajniki suszenia żywności to praktyczny przewodnik, dzięki któremu krok po kroku nauczysz się wyczarowywać pyszne, pożywne smakołyki z łatwo psujących się owoców, warzyw, mięs czy ziół. Odkryjesz zasady suszenia poszczególnych produktów oraz zapoznasz się ze wskazówkami, które pozwolą ci uniknąć podstawowych błędów. W książce znajdziesz cenne informacje na temat: • zalet domowego suszenia żywności • mechanizmu działania dehydratora • wyboru odpowiedniego dehydratora i innych akcesoriów kuchennych • zasad bezpieczeństwa żywnościowego • metod pozwalających na zachowanie smaku i koloru suszonych produktów • produktów najlepiej nadających się do suszenia • czynników wpływających na czas suszenia żywności • sposobów przygotowywania żywności do suszenia • przechowywania wysuszonych produktów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.4 [N] [Magazyn Wypożyczalni] (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 614.3 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Historia kuchni, rozumianej jako gotowanie i przyrządzanie posiłków, sięga początków życia na Ziemi. Pierwsi ludzie musieli mocno się natrudzić, by zdobyć pożywienie i przetrwać!Jak gotowano bez naczyń? Co jadano, gdy nie znano chleba? Jak przechowywano żywność, skoro nie było lodówek? Co pili nasi przodkowie, którzy nie znali soków ani herbaty, nie wspominając o coca-coli? Z tą bogato ilustrowaną książką zajrzyjcie do garnków dawnych gospodyń, poznacie przysmaki innych krajów oraz ciekawostki związane z przygotowywaniem jedzenia i stylem odżywiania się.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla Dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jedzenie na naszym talerzu to ostatnie ogniwo globalnego systemu produkcji żywności, który prowadzi wprost do zagłady Ziemi. Warto być tego świadomym wybierając się do supermarketu.Zmowa koncernów spożywczych i finansistów doprowadziła do powstania firm-szarańczy, które produkują żywność na masową skalę, jak najmniejszym możliwym kosztem. Jedynym ich celem są szybkie zyski. Rabują zasoby naturalne, aż do całkowitego ich wyczerpania. Zniszczywszy jedno miejsce przenoszą się gdzie indziej, dokładnie tak, jak robi to stado szarańczy.Liberti śledzi największych producentów wieprzowiny - najczęściej spożywanego mięsa; soi - najbardziej poszukiwanego warzywa strączkowego; tuńczyka w puszce - drugiego (po krewetkach) najczęściej sprzedawanego produktu pochodzenia morskiego oraz koncentratu pomidorowego, wyrobu z najpopularniejszego na świecie warzywa. Te produkty stanowią podstawę diety większości światowej populacji, a zarazem przyczynę największych szkód wyrządzanych Ziemi przez przemysł spożywczy.Dziennikarz ostrzega: obecny system żywieniowy jest nie do utrzymania. Pora poważnie się zastanowić, co dalej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 33 (1 egz.)
Filia w Młochowie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 33 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Samotny banan / Sylwia Majcher ; zilustrowała Anna Ostapowicz. - Warszawa : HarperKids - HarperCollins Polska, © 2021. - 31, [1] strona, [1] karta tablic : ilustracje ; 19 cm.
(Czytam Sobie. Poziom 1, Składam Słowa)
(Czytam Sobie. Eko)
Składam słowa, pierwszy poziom serii „Czytam sobie”, to wspaniały początek nauki czytania. Proste i zabawne historie są dziełem wybitnych polskich autorów. Opowiadania napisane są krótkimi zdaniami. Bardzo duża czcionka ułatwia czytanie, a zamieszczone po bokach stron wyrazy w ramkach służą do ćwiczenia głoskowania.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla Dzieci
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. I/ABC (1 egz.)
Filia w Młochowie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. I (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smakowity zbiór zabawnych wierszyków o kulinarnych przygodach mieszkańców różnych krajów świata. Królowa Szwecji śledzi śledzie. Omar z Maroka ucieka przed tażinem. Paryżanin Jean Paul Constanty wcina croissanty. Mieszkańcy Budapesztu gorączkowo szukają zaginionej papryki. Meksykanie zapewniają, że jakoś tacos to będzie. A w Indiach pewien jogin porzuca curry na rzecz… placków ziemniaczanych. Absurdalne wierszyki Szymona Barabacha i wesołe ilustracje Kasi Fryzy zabiorą was w zwariowaną podróż dookoła świata tropem potraw i kulinarnych zwyczajów. Podczas lektury wasze brzuchy będą na przemian trząść się ze śmiechu i tęsknie burczeć. A wy dowiecie się, skąd pochodzą i czym są sushi, wok, tażin, langosz, burrito czy szakalaka.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla Dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. PD (1 egz.)
Książka
W koszyku
W tysiąc smaków dookoła świata! Wielka wyprawa tropem dań, przypraw i składników z pięciu kontynentów w efektownym albumie pełnym ciekawostek i smakowitych przepisów. Skąd pochodzi kukurydza, skąd pszenica, a skąd ziemniaki? Co jada się od wieków w Turcji, a co we Włoszech czy w Nigerii? Jak własnoręcznie przygotować wietnamski naleśnik, brazylijskie pralinki albo węgierskie leczo? Ta apetyczna książka zabierze was w wielką podróż śladami smaków, potraw i składników, z których się je przyrządza. Odwiedzicie w niej 26 krajów ze wszystkich kontynentów, a na efektownych ilustracjach Aleksandry i Daniela Mizielińskich zobaczycie marokańską ucztę, pływający wietnamski targ czy argentyńskich gauczów. Poznacie najróżniejsze przysmaki i przeczytacie o ich barwnych losach. Przekonacie się, jak mocno jedzenie związane jest z historią, kulturą i przyrodą kraju, w którym powstało. I dowiecie się, jak przyrządzić proste i pyszne dania ze wszystkich stron świata. Każdy rozdział poświęcony jest jednemu krajowi. Znajdziecie w nim mnóstwo ciekawostek o charakterystycznych składnikach, potrawach i zwyczajach, a także dwa łatwe do wykonania przepisy. Wyszukiwanie ciekawych informacji ułatwi spis treści, indeks oraz oś czasu, przedstawiająca najważniejsze wydarzenia i odkrycia kulinarne.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla Dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dzieje się je :mała historia kuchni /Łukasz Modelski ; ilustracje Adam Pękalski. - Wydanie pierwsze. - Warszawa :Wydawnictwo Bajka,2020. - 63, [1] strona :ilustracje ;31 cm.
Czy wiecie, że... Nie jadalibyśmy drożdżowych bułek, gdyby nie zamiłowanie Egipcjan do piwa. Rzymianie uwielbiali sosy z popsutych ryb, a wikinigowie - cynamon i pieprz. Ziemniaki i pomidory trafiły do Europy ze względu na piękne kwiaty. Kanapki uchodziły początkowo za szczyt kulinarnej elegancji. Autora "Trzech muszkieterów" znacznie bardziej interesowała kuchnia niż szpada. Już w niedalekiej przyszłości w kuchni zapanują wodorosty i ... robaki. To może się wydawać dziwne, ale kiedyś jadało się na leżąco i nie używało widelców. Upaćkane sosem palce wycierało się w obrus, a dzień zaczynało od... piwa. A jednak owoce i słodycze zawsze były deserem, a nie przystawką, dania miały swoją kolejność, a gdy pojawiali się goście, podawano potrawy lepsze niż na co dzień. Kuchnia łączy - nie tylko nas między sobą, ale i z poprzednimi pokoleniami. Przyjrzyjcie się jej historii, a zdziwicie się, ile jeszcze o niej nie wiecie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla Dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej