Gastronomia
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(8)
Forma i typ
Książki
(8)
Proza
(4)
Poradniki i przewodniki
(2)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(7)
wypożyczone
(1)
nieokreślona
(1)
Placówka
Wypożyczalnia dla Dorosłych
(8)
Filia w Młochowie
(1)
Autor
Borawska-Bromska Flavia
(1)
Dywan Agnieszka
(1)
Fiedoruk Andrzej (1957- )
(1)
Gaudry François-Régis (1975- )
(1)
Kaniewska Barbara
(1)
Kledzik Emilia
(1)
Milszewski Jakub
(1)
Minta Małgorzata
(1)
Ribbat Christoph (1968- )
(1)
Sadkowski Kamil
(1)
Skowroński Jacek (1963- )
(1)
Szabłowski Witold (1980- )
(1)
Ulatowska Maria (1948- )
(1)
Zmaczyńska Natalia
(1)
Łapiński Paweł (1985- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(4)
2010 - 2019
(3)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(5)
Kraj wydania
Polska
(7)
nieznany (d)
(1)
Język
polski
(7)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(2)
Temat
Kobieta
(1150)
Przyjaźń
(1020)
Rodzina
(842)
Tajemnica
(624)
Śledztwo i dochodzenie
(569)
Gastronomia
(-)
Miłość
(544)
Zwierzęta
(477)
Dziewczęta
(427)
Relacje międzyludzkie
(407)
Zabójstwo
(407)
Rodzeństwo
(369)
Powieść angielska
(366)
Magia
(364)
Nastolatki
(363)
Powieść amerykańska
(327)
Uczniowie
(322)
II wojna światowa (1939-1945)
(307)
Policjanci
(301)
Życie codzienne
(294)
Psy
(285)
Uczucia
(256)
Powieść polska
(255)
Dzieci
(254)
Ludzie a zwierzęta
(247)
Osoby zaginione
(224)
Koty
(222)
Sekrety rodzinne
(222)
Trudne sytuacje życiowe
(219)
Małżeństwo
(213)
Podróże
(207)
Przestępczość zorganizowana
(193)
Prywatni detektywi
(183)
Relacja romantyczna
(180)
Żydzi
(179)
Wybory życiowe
(174)
Boże Narodzenie
(169)
Matki i córki
(164)
Chłopcy
(162)
Dziennikarze
(161)
Wakacje
(157)
Powieść francuska
(149)
Uprowadzenie
(143)
Poszukiwania zaginionych
(140)
Film fabularny
(138)
Dziadkowie i wnuki
(136)
Zakochanie
(133)
Opowiadanie dziecięce polskie
(131)
Ojcowie i córki
(130)
Zemsta
(130)
Dziecko
(129)
Pisarze polscy
(125)
Kradzież
(124)
Seryjni zabójcy
(117)
Adaptacja filmowa
(115)
Detektywi amatorzy
(115)
Humor
(115)
Czarownice i czarownicy
(113)
Stworzenia fantastyczne
(112)
Walka dobra ze złem
(112)
Arystokracja
(111)
Pisarze
(109)
Poezja polska
(109)
Potwory
(107)
Film dla dzieci i młodzieży
(105)
Samorealizacja
(105)
Ludzie bogaci
(102)
Opowiadanie polskie
(102)
Władcy
(102)
Duchy
(101)
Krainy i światy fikcyjne
(100)
Polacy za granicą
(100)
Literatura dziecięca polska
(99)
Język polski
(98)
Dinozaury
(95)
Dojrzewanie
(94)
Mężczyzna
(94)
Smoki (stworzenia fantastyczne)
(94)
Lekarze
(93)
Marzenia
(92)
Obyczaje i zwyczaje
(92)
Aktorzy polscy
(91)
Superbohaterowie
(91)
Wsie
(90)
Powieść rosyjska
(89)
Wychowanie w rodzinie
(89)
Osoby w wieku starszym
(88)
Podróże w czasie
(88)
Film amerykański
(87)
Historia
(87)
Samotność
(87)
Las
(86)
Powieść niemiecka
(86)
Przyroda
(85)
Opieka nad zwierzętami
(84)
Politycy
(84)
Spisek
(84)
Ptaki
(83)
Szczęście
(83)
PRL
(82)
Wojna
(82)
Temat: czas
2001-
(2)
1901-2000
(1)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
Temat: miejsce
Albania
(1)
Bolonia (Włochy)
(1)
Bydgoszcz (woj. kujawsko-pomorskie)
(1)
Florencja (Włochy)
(1)
Francja
(1)
Irak
(1)
Kambodża
(1)
Kuba
(1)
Mediolan (Włochy)
(1)
Rzym (Włochy)
(1)
Uganda
(1)
Wenecja (Włochy)
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(2)
Przewodnik tematyczny
(2)
Publikacja bogato ilustrowana
(2)
Informatory
(1)
Kryminał
(1)
Opracowanie
(1)
Powieść
(1)
Przewodniki turystyczne
(1)
Reportaż
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(4)
Historia
(3)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(1)
Podróże i turystyka
(1)
8 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Ciao! : włoskie opowieści, miejsca i smaki / Flavia Borawska-Bromska, Małgosia Minta. - Bielsko-Biała : Pascal, 2022. - 253, [3] strony : fotografie, portrety ; 25 cm.
Każdy gdzieś czuje się jak w domu. My czujemy się tak we Włoszech. Tu wracamy, by odwiedzić znajome miejsca i odkrywać zupełnie nowe. By naładować baterie, przewietrzyć głowę i nasycić serce.
Zapraszamy cię w podróż do pięciu włoskich miast, które nas fascynują. Każde jest inne, każde z charakterem oraz… własną, wyjątkową kuchnią. Od Wenecji, która wydaje się być snem na jawie, przez Bolonię w kolorze ochry, majestatyczny Rzym, tętniący życiem Mediolan, po elegancką Florencję. Zdradzimy ci nasze ukochane adresy, zabierzemy do topowych restauracji i barów. Pokażemy lokalne targi, kolory, aromaty i smaki. Poznamy z kobietami, które uosabiają ducha tych miejsc. Przygotujemy też pyszne dania, inspirowane lokalnymi przepisami i specjałami. Na co masz ochotę? Na tortellini skąpane w śmietance, młody bób z pecorino, klasyczne risotto, smażone czy włoskie pączki wypełnione czekoladą? Ciao! Jedziesz z nami do Włoch?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55/.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Sól przemysłowa w wędlinach, „masło”, w którym jest bardzo mało tłuszczu zwierzęcego, nastrzykiwane azotynami ryby… Co jakiś czas wybuchają afery związane z fałszowaniem żywności. Zdarza się, że oszustwa spowodowane są niewiedzą lub pomyłką, ale częściej ich źródłem jest chęć zysku. Zjawisko to nie jest nowe, co w książce "Uczta szubrawców. Historia żywnościowych przekrętów" obrazowo i ze znawstwem opisuje autor wielu publikacji o tematyce kulinarnej oraz smakosz Andrzej Fiedoruk.
Dowiecie się z niej, jak oszukiwano w starożytności i jakim manipulacjom jesteśmy poddawani teraz, czego spodziewać się po określeniu „miks” i zbyt taniej oliwie lub przyprawach. Jednocześnie autor wyjaśnia, jak czytać etykiety i podpowiada, na co zwrócić uwagę, kupując poszczególne produkty spożywcze, aby nie wpaść w pułapkę fałszerzy i speców od reklamy. Zdradza, jak wybrać dobrą kawę, niezafałszowany miód, sprawdzić świeżość ryby i jakość lodów.
Oszustwa żywieniowe to także lansowanie konkretnych diet i komponentów przy jednoczesnym demonizowaniu innych. Co kilka lat wytyczne się zmieniają, ale w międzyczasie konsumenci płacą krocie za modne nowinki, czasem tracąc przy tym zdrowie. Na nasze zachowania i wybory wpływają także marketingowcy na usługach firm fastfoodowych i hipermarketów, przez co często jemy więcej „śmieciowego” jedzenia.
A jak będzie wyglądało żywienie w przyszłości? Być może coraz większa świadomość konsumentów w połączeniu z rozwojem technologii sprawi, że producenci i sprzedawcy produktów spożywczych będą musieli działać w sposób transparentny i etyczny. Oby!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 664 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55/.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Karczmy, zajazdy, restauracje /Barbara Kaniewska. - Warszawa :Hachette Livre Polska,2007. - 359 s. :il. kolor., mapy ;21 cm.
(Miejsca Niezwykłe)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Egzemplarze są obecnie niedostępne: sygn. 640.43/.44(438) [H] [Magazyn Wypożyczalni]
Książka
W koszyku
Jak wygląda prawdziwe życie za kuchennymi drzwiami? Co ukrywają przed nami restauratorzy? Do tej pory wiedziała o tym jedynie garstka wtajemniczonych, ale już czas, by odkryła to cała Polska. W dobie niezliczonych programów kulinarnych, charyzmatycznych szefów kuchni, niegasnącej mody na gotowanie i celebrowanie posiłków każdy bywalec restauracji i wielbiciel dobrej kuchni chciałby zadać pewne pytania, ale nie ma ku temu okazji. Co łączy gastronomię z mafią? Jak uczy się przyszłych kucharzy? Dlaczego praktykantów wysyła się po korzeń Adama? Jak oszukuje się niedoświadczonego klienta przy zamawianiu ryby? Kim jest prawdziwy szef kuchni? Czy prowadzenie restauracji jest opłacalne? Jak rozpoznać, czy jedzenie było mrożone? Dlaczego między kuchnią a obsługą toczy się wojna? Gastrobanda to pierwsza na polskim rynku książka, której autorzy rozprawiają się z kuchennymi mitami. Odpowiadając na każde, nawet niewygodne pytanie w bezkompromisowy sposób, odsłaniają nieznany laikom barwny świat gastronomii - od trudnych początków, przez opowieści o wojnie z dostawcami, przedstawienie psychologicznych umiejętności barmanów i kelnerów, aż po klasyfikację gości. Każdą historię tworzy inna osoba z kuchennej hierarchii: czy jest to pomocnik kucharza, "runner", "królewna na zmywaku", barman i kelner, czy kucharz, szef kuchni, a nawet właściciel restauracji - wszyscy mówią szczerze i bez ogródek.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 [N] (1 egz.)
Książka
W koszyku
W restauracjach nigdy nie chodzi wyłącznie o jedzenie. Bywanie w restauracjach to sposób na okazanie statusu i zrealizowanie celów niemających nic wspólnego z zaspokojeniem głodu. Restauracje są lustrem, w którym przegląda się dane społeczeństwo i dana epoka, i jako takie od początku XX wieku były obiektem zainteresowania socjologów i psychologów. Książka jest fabularyzowanym dokumentem z wartką akcją, opowiadającym o eksperymencie z pogranicza kulturoznawstwa i socjologii. Wyjaśnia, w jaki sposób to, co dzieje się w kuchni i na zmywaku, jest powiązane z przemianami zachodzącymi w życiu społecznym. Pokazuje proces, jaki przeszedł biznes restauracyjny od wykwintnych restauracji francuskich, przez amerykańskie fast foody, po najbardziej nowatorskie lokale kulinarne dzisiejszych czasów. Książka jest okraszona anegdotami o słynnych restauratorach i słynnych bywalcach - takich jak Simone de Beauvoir, George Orwell, Elvis Presley, Marcel Proust i inni.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 640.43/.44 [N] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jak nakarmić dyktatora /Witold Szabłowski. - Warszawa :Grupa Wydawnicza Foksal,2019. - 334, [2] strony :fotografie, mapa ;20 cm.
Co mogą powiedzieć o historii ci, którzy gotowali w jej kluczowych momentach? Co bulgotało w garnkach, kiedy ważyły się losy świata? Co dostrzegli kątem oka kucharze, którzy wtedy pilnowali, by nie przypalił się ryż, nie wykipiało mleko, nie przypalił kotlet albo nie ulała woda z kartofli? Co zjadł Saddam Husajn, gdy już wydał rozkaz, by zagazować dziesiątki tysięcy Kurdów? Nie rozbolał go potem brzuch? A co jadł Pol Pot w czasie, gdy niemal dwa miliony Khmerów umierały z głodu? Co Fidel Castro, kiedy postawił świat na granicy wojny jądrowej? Który z nich lubił ostre smaki, a który mdłe? Który jadł dużo, a który tylko dziobał widelcem talerz? Który wolał krwiste befsztyki, a który dobrze wysmażone? I wreszcie: czy jedzenie wpływało na ich politykę? A może któryś z kucharzy, korzystając z magii, jaka towarzyszy jedzeniu, też odegrał rolę w historii swego kraju? Widelce i noże w dłoniach? Serwetki na kolanach? To dobrze. Zapraszam na posiłek.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 [Magazyn Wypożyczalni] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tajemnica willi Sielanka / Maria Ulatowska, Jacek Skowroński. - Wydanie I. - Poznań : Filia, 2022. - 489, [4] strony ; 21 cm.
Niestrudzonym bohaterom wydawało się, że wyplątali się z mafijnych rozgrywek, a tymczasem wpadli z deszczu pod rynnę. Dosięga ich zemsta niesłusznie rozżalonego na nich męża pacjentki. A i mafia chyba ostatecznie nie odpuściła... Olka i Joszka na pewien czas muszą zniknąć, a skalpele zamienić na… noże kuchenne. Mają nadzieję, że wszystkie nieporozumienia szybko się wyjaśnią, a oni będą mogli powrócić do swojego życia. Jednak czas płynie, a tak się nie dzieje. Para kardiologów przystosowuje się więc do nowego zawodu: otwierają bistro, które przebojem wdziera się na bydgoski rynek gastronomiczny. Mimo sukcesów odnoszonych w nowym zawodzie Aleksandra i Joachim tęsknią do Starego Morsa, swojego ordynatora oraz do zabiegów i operacji kardiochirurgicznych. Ordynator obiecał im, że niedługo do niego wrócą i ze wszystkich sił stara się ten powrót przyspieszyć. A Olka i Joszka mają jeszcze jeden atut – najpotężniejszą broń. Jest nią przyjaciel ze studiów, pewien tajemniczy policjant, członek tajnej jednostki specjalnej, specjalizującej się w walkach z mafią. Wszyscy razem starają się urwać diabłu łeb. Czy im się uda?
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821-3 pol. (1 egz.)
Filia w Młochowie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 821-3 pol. (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej