Kuchnia włoska
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(9)
Forma i typ
Książki
(9)
Poradniki i przewodniki
(5)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(3)
Proza
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(8)
wypożyczone
(1)
Placówka
Wypożyczalnia dla Dorosłych
(8)
Filia w Młochowie
(1)
Autor
Jackowicz Jan
(2)
Kostioukovitch Elena (1958- )
(2)
Borawska-Bromska Flavia
(1)
Brunetti Ilaria
(1)
Bulikowska Maria (1987- )
(1)
Capponi-Borawska Tessa (1959- )
(1)
D'Acampo Gino (1976- )
(1)
Drotkiewicz Agnieszka (1981- )
(1)
Dywan Agnieszka
(1)
Eco Umberto (1932-)
(1)
Eco Umberto (1932-2016)
(1)
Gaudry Francois-Regis
(1)
Glasenapp Małgorzata
(1)
Grabska-Siwek Barbara
(1)
Kellow Juliette
(1)
Minta Małgorzata
(1)
Pierini Alessandra
(1)
Rokicka Alicja (kucharz)
(1)
Rost Małgorzata (1985- )
(1)
Solier Stephane
(1)
Tucci Stanley (1960- )
(1)
Viestad Andreas (1973- )
(1)
Weksej Aleksandra
(1)
Whitaker Kate (1979- )
(1)
Łapiński Paweł (1985- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(6)
2010 - 2019
(3)
Okres powstania dzieła
2001-
(7)
Kraj wydania
Polska
(8)
Język
polski
(8)
Przynależność kulturowa
Literatura amerykańska
(1)
Temat
Kobieta
(1151)
Przyjaźń
(1020)
Rodzina
(843)
Tajemnica
(625)
Śledztwo i dochodzenie
(571)
Kuchnia włoska
(-)
Miłość
(544)
Zwierzęta
(477)
Dziewczęta
(427)
Zabójstwo
(410)
Relacje międzyludzkie
(407)
Rodzeństwo
(369)
Powieść angielska
(366)
Magia
(364)
Nastolatki
(364)
Powieść amerykańska
(327)
Uczniowie
(322)
II wojna światowa (1939-1945)
(308)
Policjanci
(302)
Życie codzienne
(296)
Psy
(285)
Uczucia
(256)
Powieść polska
(255)
Dzieci
(254)
Ludzie a zwierzęta
(247)
Osoby zaginione
(224)
Sekrety rodzinne
(223)
Koty
(222)
Trudne sytuacje życiowe
(219)
Małżeństwo
(213)
Podróże
(207)
Przestępczość zorganizowana
(195)
Prywatni detektywi
(183)
Relacja romantyczna
(180)
Żydzi
(179)
Wybory życiowe
(175)
Boże Narodzenie
(169)
Matki i córki
(164)
Chłopcy
(162)
Dziennikarze
(161)
Wakacje
(157)
Powieść francuska
(149)
Uprowadzenie
(143)
Poszukiwania zaginionych
(140)
Film fabularny
(138)
Dziadkowie i wnuki
(136)
Zakochanie
(133)
Opowiadanie dziecięce polskie
(131)
Ojcowie i córki
(130)
Zemsta
(130)
Dziecko
(129)
Pisarze polscy
(125)
Kradzież
(124)
Seryjni zabójcy
(117)
Detektywi amatorzy
(116)
Adaptacja filmowa
(115)
Humor
(115)
Czarownice i czarownicy
(113)
Stworzenia fantastyczne
(112)
Walka dobra ze złem
(112)
Arystokracja
(111)
Pisarze
(109)
Poezja polska
(109)
Potwory
(107)
Film dla dzieci i młodzieży
(105)
Samorealizacja
(105)
Władcy
(103)
Ludzie bogaci
(102)
Opowiadanie polskie
(102)
Duchy
(101)
Krainy i światy fikcyjne
(100)
Polacy za granicą
(100)
Literatura dziecięca polska
(99)
Język polski
(98)
Dinozaury
(95)
Dojrzewanie
(94)
Mężczyzna
(94)
Smoki (stworzenia fantastyczne)
(94)
Lekarze
(93)
Marzenia
(92)
Obyczaje i zwyczaje
(92)
Aktorzy polscy
(91)
Superbohaterowie
(91)
Wsie
(90)
Powieść rosyjska
(89)
Wychowanie w rodzinie
(89)
Film amerykański
(88)
Osoby w wieku starszym
(88)
Podróże w czasie
(88)
Historia
(87)
Samotność
(87)
Las
(86)
Powieść niemiecka
(86)
Przyroda
(85)
Opieka nad zwierzętami
(84)
Politycy
(84)
Spisek
(84)
Ptaki
(83)
Szczęście
(83)
PRL
(82)
Wojna
(82)
Temat: czas
1901-2000
(1)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
2001-
(1)
Temat: miejsce
Włochy
(3)
Rzym (Włochy)
(2)
Bolonia (Włochy)
(1)
Florencja (Włochy)
(1)
Mediolan (Włochy)
(1)
Stany Zjednoczone (USA)
(1)
Wenecja (Włochy)
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(2)
Przewodnik tematyczny
(2)
Esej
(1)
Książka kucharska
(1)
Opracowanie
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Wywiad rzeka
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(5)
Historia
(2)
Podróże i turystyka
(2)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Kultura i sztuka
(1)
Styl życia, moda i uroda
(1)
9 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Ciao! : włoskie opowieści, miejsca i smaki / Flavia Borawska-Bromska, Małgosia Minta. - Bielsko-Biała : Pascal, 2022. - 253, [3] strony : fotografie, portrety ; 25 cm.
Każdy gdzieś czuje się jak w domu. My czujemy się tak we Włoszech. Tu wracamy, by odwiedzić znajome miejsca i odkrywać zupełnie nowe. By naładować baterie, przewietrzyć głowę i nasycić serce.
Zapraszamy cię w podróż do pięciu włoskich miast, które nas fascynują. Każde jest inne, każde z charakterem oraz… własną, wyjątkową kuchnią. Od Wenecji, która wydaje się być snem na jawie, przez Bolonię w kolorze ochry, majestatyczny Rzym, tętniący życiem Mediolan, po elegancką Florencję. Zdradzimy ci nasze ukochane adresy, zabierzemy do topowych restauracji i barów. Pokażemy lokalne targi, kolory, aromaty i smaki. Poznamy z kobietami, które uosabiają ducha tych miejsc. Przygotujemy też pyszne dania, inspirowane lokalnymi przepisami i specjałami. Na co masz ochotę? Na tortellini skąpane w śmietance, młody bób z pecorino, klasyczne risotto, smażone czy włoskie pączki wypełnione czekoladą? Ciao! Jedziesz z nami do Włoch?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55/.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smak kwiatów pomarańczy to książka, w której patrzymy na świat przez pryzmat kuchni - jej związków ze sztuką, historią, muzyką i architekturą. To kolekcja pięknych kulinarnych wspomnień (chrupiące karczochy we Florencji, tuńczykowe ragĂą z Palermo, cukierki o smaku kwiatów pomarańczy w Rzymie) oraz ich powiązań ze sztuką (La Brioche Chardina, wiersz Pasoliniego przywołujący wspomnienie zapachu jaśminu i gorącej zupy). Co można zjeść, przemierzając rzymskie uliczki w blasku wschodzącego słońca? Jakie danie przypomina Wariacje Goldbergowskie? Jak przez lata zmieniała się rola kobiety w kuchni? W jaki sposób jedzenie wpłynęło na zjednoczenie Włoch? A jak przeobrażenia ostatnich dwudziestu pięciu lat w Polsce wpłynęły na polską kuchnię? Z czego robić chleb, kiedy nie ma mąki? Rozmawiamy o tym, co nas zachwyca, bawi i głęboko porusza. O tym, co jest w jedzeniu - więc także i w życiu - najważniejsze. [Autorki]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 316.728 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Włosi cieszą się dobrym zdrowiem i zachowują szczupłą sylwetkę, nie rezygnując przy tym ze smacznego jedzenia. Udaje im się to dzięki radości ze wspólnych posiłków, podczas których rozkoszują się potrawami śródziemnomorskimi. Ich składnikami są świeże ryby, chude mięso, rośliny strączkowe, oliwa oraz owoce i warzywa. Przestaw się na zdrową kuchnię włoską!
Gino D’Acampo przedstawia proste przepisy na zdrowe, syte i kuszące potrawy. Dieta i nie jest radykalnym reżimem żywieniowym powodującym gwałtowne chudnięcie, po którym następuje powrót nadwagi. To dieta naturalna,sprzyjająca dobremu samopoczuciu. To sposób na życie!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.56-046.22 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta wielka księga, pełna zdjęć, pięknych ilustracji, map, przydatnych wykresów, porywających anegdot i portretów wybitnych postaci, to pierwsza taka encyklopedia kuchni włoskiej.
Jeśli chcesz gotować jak prawdziwy Włoch, nie potrzebujesz już niczego więcej. Znajdziesz tu przepisy na dania, które trzeba znać. Zachwycą cię klasyczne i nowoczesne potrawy ze wszystkich regionów Italii. Poznasz najlepsze włoskie produkty: makarony, mięsa, sery, przyprawy, wina, piwa, likiery, kawy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55/.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Sekrety włoskiej kuchni /Elena Kostioukovitch ; przedmowa Umberto Eco ; z włoskiego przełożył Jan Jackowicz. - Wydanie II, poprawione. - Warszawa :Albatros,2020. - 599, [1] strona :fotografie ;25 cm.
Książka ta jest barwną mozaiką, która pozwala zrozumieć ducha skąpanej w słońcu Italii, kraju, w którym kuchnię podniesiono do rangi sztuki, gdzie kultura jedzenia stanowi fundament cywilizacji. Poznajcie Włochy właśnie od kuchni - od Alp po Sycylię - ich historię, potrawy, zwyczaje, tradycje, przyjemności życia... Smakować w tej książce można wszystko - omówione szczegółowo dania, opisane z pietyzmem miejsca i historie, ale również doskonały styl autorki, doprawiony szczyptą humoru. To wspaniałe źródło wiedzy o Włoszech, opatrzone pięknymi zdjęciami, napisane z wrażliwością i znawstwem przez przyjaciółkę Umberta Eco, która również jest tłumaczką jego książek. Uhonorowane prestiżową nagrodą Premio Bancarella della Cucina! Choć Włochy nieodparcie kojarzą się z pizzą i spaghetti, autorka, wybitna tłumaczka, eseistka i miłośniczka kultury włoskiej, przedstawia zupełnie inne oblicze tego kraju. Elena Kostioukovitch zabiera nas w podróż przez dziewiętnaście głównych regionów Włoch - od Friuli i Górnej Adygi na północy, po Kalabrię i Sycylię na południu - podczas której poznajemy nie tylko kulinarne specjalności poszczególnych regionów, ale też ich kulturę i obyczaje. Niezwykle ciekawe są "intermezza" w tej podróży z jednego miejsca do drugiego - rozdziały poświęcone pizzy, risotto, diecie śródziemnomorskiej, a także tematom, które na pozór z kuchnią niewiele mają wspólnego: szczęściu, miłości, kulturze włoskich Żydów, demokracji czy totalitaryzmowi. Przenikliwe obserwacje i wspomnienia autorki mieszają się z radami dla podróżników, odwołaniami do literatury i dzieł sztuki. Nie chodzi w tej książce o przepisy na włoskie dania, ale o przybliżenie historii i kultury Włoch i - przede wszystkim - sensu kultury kulinarnej, bo, cytując Umberta Eco: Być może we Włoszech bardziej niż gdzie indziej poznanie kuchni oznacza poznanie duszy mieszkańców kraju".
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia w Młochowie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Italia dla zielonych : roślinna kuchnia włoska / Alicja Rokicka. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Marginesy, 2021. - 319 stron : ilustracje ; 26 cm.
Kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych na świecie. Pełno w niej warzyw, strączków i owoców, z których gotuje się z czułością i szacunkiem. Niemal każdy region, a nawet miasto, ma w swojej historii danie, które od zarania jest bezmięsne, a czasem w stu procentach roślinne. Kuchnia włoska to nie tylko pizza i makaron z sosem pomidorowym. W lokalnych trattoriach i domowych kuchniach kryją się nieprzebrane roślinne smaki. Jakie? Do kawy świetnie pasują słodkie weneckie bułeczki z szafranem, cornetto, migdałowa panna cotta czy cytrynowa oraz kawowa granita. Na zaostrzenie apetytu najlepsze jest aperitivo, jak spritz bianco czy negroni, a żeby pobudzić żołądek – bruschetta, minipizzerki z ciasta francuskiego albo oliwki pieczone z czosnkiem i rozmarynem. Królewskie danie, czyli makarony, pysznią się rodzajami i kształtami. A na spory głód polecają się bakłażany z pieca, szpinak z rodzynkami, warzywny gulasz czy focaccie: z Genui, toskańska jabłkami czy z ziemniakami i rozmarynem. Włochy to miłość Alicji Rokickiej – szerzej znanej jako Wegan Nerd – i jej drugi dom. Nareszcie postanowiła się swoją miłością podzielić. "Italia dla zielonych" to też przewodnik dla wegan i wegetarian, jak poruszać się po Włoszech i czego się można spodziewać, jeśli chodzi o jedzenie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55/.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smak : życie i jedzenie / Stanley Tucci ; przełożyła Małgorzata Glasenapp. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Marginesy, 2023. - 317, [3] strony ; 21 cm.
Stanley Tucci, uznany aktor i maniak kulinarny, przedstawia czarujący, osobisty pamiętnik swojego życia w kuchni i poza nią.
Zanim Tucci zdobył sławę dzięki rolom w "Diabeł ubiera się u Prady" czy "Igrzyskach śmierci" oraz internetowemu tutorialowi, w którym uczy, jak przyrządzić negroni, wychowywał się w amerykańskiej rodzinie o włoskich korzeniach i co wieczór siadał do rodzinnej kolacji. Magią tych posiłków podzielił się z czytelnikami w dwóch książkach kulinarnych, a teraz postanowił opowiedzieć historie, które kryją się za jego ulubionymi przepisami.
Tucci snuje więc opowieści o dorastaniu w miasteczku w stanie Nowy Jork, o kręceniu poświęconych jedzeniu filmów Wielkie otwarcie oraz Julie i Julia, o zakochaniu przy obiedzie i o gotowaniu dla licznej rodziny. Smakowity jest każdy kąsek tej gastronomicznej podróży przez dobre i złe czasy, wspaniałe kolacje i przypalone dania.
Książka, napisana z typowym dla Tucciego cierpkim poczuciem humoru, spodoba się każdemu, kto docenia moc posiłku ugotowanego w domu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 929-051 Tucci S. (1 egz.)
Książka
W koszyku
Delektując się typowym rzymskim posiłkiem w tradycyjnej restauracji, Andreas Viestad zabiera nas w pasjonującą kulinarną podróż, danie po daniu, przez historię świata i historię Wiecznego Miasta. Dowiedz się, jak to możliwe, że spór o sposób pieczenia chleba przyczynił się do wielkiej schizmy w Kościele, miłość do masła stała się impulsem do powstania reformacji, a niedobór soli doprowadził do przegrania wojny secesyjnej, wybuchu Wielkiej Rewolucji Francuskiej i upadku brytyjskiego imperium kolonialnego. Poznaj historię małej wioski, która dzięki pszenicy zmieniła się w centrum największego imperium, jakie widział świat. Odkryj, jak cytryna wpłynęła na rozwój sycylijskiej mafii. Wyrusz szlakiem smaków i składników, które zmieniały naszą cywilizację.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 392.8(450) (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej