Kuchnia regionalna
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(8)
Forma i typ
Książki
(7)
Proza
(4)
Poradniki i przewodniki
(3)
Audiobooki
(1)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(9)
Placówka
Wypożyczalnia dla Dorosłych
(7)
Oddział dla Dzieci
(1)
Filia w Młochowie
(1)
Autor
Brzozowska Maria
(1)
Chojnowska Ilona (1982- )
(1)
Grzebyk Magda
(1)
Guziak Maria Goretti
(1)
Jędrysiak Tadeusz
(1)
Kalwas Hasan
(1)
Kalwas Piotr Ibrahim (1963- )
(1)
Ogrodowska Barbara
(1)
Oliver Jamie
(1)
Orłowski Dominik
(1)
Szymanderska Hanna
(1)
Wierzba Paulina
(1)
Woźniczko Magdalena
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(3)
2010 - 2019
(4)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(3)
Kraj wydania
Polska
(7)
Język
polski
(7)
Odbiorca
9-13 lat
(1)
Dzieci
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(1)
Temat
Kobieta
(1151)
Przyjaźń
(1023)
Rodzina
(844)
Tajemnica
(625)
Śledztwo i dochodzenie
(571)
Kuchnia regionalna
(-)
Miłość
(545)
Zwierzęta
(478)
Dziewczęta
(427)
Zabójstwo
(410)
Relacje międzyludzkie
(407)
Rodzeństwo
(371)
Powieść angielska
(366)
Magia
(365)
Nastolatki
(364)
Powieść amerykańska
(327)
Uczniowie
(322)
II wojna światowa (1939-1945)
(308)
Policjanci
(302)
Życie codzienne
(296)
Psy
(286)
Uczucia
(256)
Dzieci
(255)
Powieść polska
(255)
Ludzie a zwierzęta
(247)
Osoby zaginione
(224)
Sekrety rodzinne
(223)
Koty
(222)
Trudne sytuacje życiowe
(219)
Małżeństwo
(213)
Podróże
(208)
Przestępczość zorganizowana
(195)
Prywatni detektywi
(183)
Relacja romantyczna
(180)
Żydzi
(179)
Wybory życiowe
(175)
Boże Narodzenie
(169)
Chłopcy
(164)
Matki i córki
(164)
Dziennikarze
(161)
Wakacje
(157)
Powieść francuska
(149)
Uprowadzenie
(143)
Poszukiwania zaginionych
(140)
Film fabularny
(138)
Dziadkowie i wnuki
(136)
Zakochanie
(133)
Opowiadanie dziecięce polskie
(131)
Ojcowie i córki
(130)
Zemsta
(130)
Dziecko
(129)
Kradzież
(125)
Pisarze polscy
(125)
Seryjni zabójcy
(117)
Detektywi amatorzy
(116)
Humor
(116)
Adaptacja filmowa
(115)
Czarownice i czarownicy
(113)
Stworzenia fantastyczne
(112)
Walka dobra ze złem
(112)
Arystokracja
(111)
Pisarze
(109)
Poezja polska
(109)
Potwory
(107)
Film dla dzieci i młodzieży
(105)
Samorealizacja
(105)
Władcy
(104)
Ludzie bogaci
(103)
Opowiadanie polskie
(102)
Duchy
(101)
Polacy za granicą
(101)
Krainy i światy fikcyjne
(100)
Literatura dziecięca polska
(99)
Język polski
(98)
Dinozaury
(95)
Dojrzewanie
(94)
Mężczyzna
(94)
Obyczaje i zwyczaje
(94)
Smoki (stworzenia fantastyczne)
(94)
Lekarze
(93)
Aktorzy polscy
(91)
Marzenia
(91)
Superbohaterowie
(91)
Wsie
(90)
Powieść rosyjska
(89)
Wychowanie w rodzinie
(89)
Film amerykański
(88)
Osoby w wieku starszym
(88)
Podróże w czasie
(88)
Historia
(87)
Samotność
(87)
Las
(86)
Powieść niemiecka
(86)
Przyroda
(85)
Opieka nad zwierzętami
(84)
Politycy
(84)
Spisek
(84)
Ptaki
(83)
Szczęście
(83)
Kultura
(82)
PRL
(82)
Temat: miejsce
Gozo (Malta)
(1)
Polska
(1)
Region śródziemnomorski
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(1)
Opracowanie
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Poradnik
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Przewodnik turystyczny
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(2)
Podróże i turystyka
(2)
Edukacja i pedagogika
(1)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Historia
(1)
Kultura i sztuka
(1)
8 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Cudne manowce :wszystko, co w Polsce najlepsze /Magda Grzebyk. - Warszawa :Edipresse Kolekcje,copyright 2019. - 223 stron :fotografie ;24 cm.
(Książki)
Autorka jednego z najpopularniejszych blogów w Polsce "Krytyka Kulinarna", charyzmatyczna Magda Grzebyk, odkrywa wszystkie karty. Oto książka o miejscach, do których warto uciec w weekend, żeby zapomnieć o morderczym tempie. Dobrze się wyspać, pięknie wstać i zjeść śniadanie przygotowane z lokalnych i naturalnych składników. Do tego regionalne przepisy przypominające o naszym kulinarnym dziedzictwie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 338.48-53:63(438) (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dania i potrawy regionalne Siostry Marii to kolejna z serii znakomita książka, która tym razem zawiera wielesprawdzonych i bardzo różnorodnych przepisów na dania pochodzące z różnych rejonów Polski. Dzięki nim każdy będzie miał okazję spróbować, jak smakuje kuchnia typowa dla danego regionu, a dokładne opisy i wskazówki oraz piękne zdjęcia z pewnością w tym pomogą.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55/.56 [N] [Magazyn Wypożyczalni] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Gozo : radosna siostra Malty / Piotr Ibrahim Kalwas ; zdjęcia Hasan Kalwas. - Warszawa : Wielka Litera, copyright 2020. - 411, [4] strony : fotografie ; 21 cm.
(Podróż Nieoczywista)
Piotr Ibrahim Kalwas mieszka na małej maltańskiej wyspie Gozo od ponad trzech lat. To obrzeża Unii Europejskiej, między Sycylią a Afryką, specyficzna mieszanka kulturowa łącząca w sobie wpływy włoskie, brytyjskie, arabskie, hiszpańskie i francuskie.
Autor opisuje wyspę chodząc po niej wzdłuż i wszerz, docierając do najmniejszych wiosek, do nietypowych miejsc nieopisywanych w tradycyjnych przewodnikach turystycznych. Ta książka, nietypowy "subiektywny przewodnik" jest efektem codziennych wypraw pisarza w poszukiwaniu esencji Gozo, jego nowej ojczyzny. Każdy spacer to eskapada do innej części wyspy, do kolejnego miasteczka, wsi, plaży, winnicy czy na targane wiatrem klify. Książka od pierwszych stron uderza poetyckim, onirycznym klimatem, senną atmosferą gorącej śródziemnomorskiej wyspy, gdzie czas płynnie innym tempem niż na Północy. Wolniejszym i spokojniejszym.
"Gozo. Radosna siostra Malty" to również praktyczny przewodnik turystyczny. Autor opisuje konkretnych, prawdziwych mieszkańców i miejsca, często te z dala od turystycznych szlaków, miejsca gdzie dostaniemy najlepsze lokalne wina, nalewki, sery i inne płody gozytańskiej ziemi. Poleca mało znane, pomijane w wielu tradycyjnych przewodnikach, poukrywane w zaułkach gozytańskich wiosek, wiejskie knajpy, gdzie za nieduże pieniądze dostaniemy znakomite tradycyjne jedzenie, a także oprowadza nas po starych, okopconych i zagraconych piekarniach z fantastycznym pieczywem i ftirami - lokalną odmianą pizzy. Zabiera nas na koncert ghany - gozytańskiej muzyki ludowej i na lokalne fiesty. Oprócz tego, każde "wyjście" kończy się zaproszeniem autora do jego kuchni, gdzie przyrządza gozytańskie, a także swoje autorskie dania.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(458.2) Gozo (Malta) (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tradycje polskiego stołu /Barbara Ogrodowska. - Warszawa :Sport i Turystyka - Muza,2010. - 355, [5] s. :il. (gł. kolor.) ;21 cm.
(Ocalić Od Zapomnienia)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 392.8 (1 egz.)
Filia w Młochowie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 392 (1 egz.)
Książka
W koszyku
5 składników po śródziemnomorsku / Jamie Oliver ; przełożyła Maria Brzozowska. - 317, [1] strona : ilustracje kolorowe, zdjęcia ; 24 cm.
„5 składników po śródziemnomorsku” ma wszystko to, za co pokochaliście pierwszą książki z tej serii, czyli „5 składników”, a do tego zainspirowane jest licznymi podróżami Jamiego po krajach śródziemnomorskich. Książka zawiera ponad 125 przystępnych przepisów na przepyszne dania i przemieni codzienne gotowanie we wspaniałą przygodę, przenosząc was w słoneczne klimaty. Znajdziecie tu smakowite propozycje, które nie wymagają ani wielu składników, ani skomplikowanych zakupów, ani góry naczyń do zmywania. 65% prezentowanych potraw nie zawiera mięsa bądź jest go w nich niewiele, ale wszystkie gwarantują wspaniały, wyrazisty, niezapomniany smak.
W rozdziałach: „Sałatki”, „Zupy i kanapki”, „Makarony”, „Warzywa”, „Zapiekanki”, „Owoce morza”, „Ryby”, „Kurczak i kaczka”, „Mięso” oraz „Słodkości” znajdziecie pomysły dań na każdy dzień tygodnia i na każdą okazję.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55/.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55/.56 [H] [Magazyn Wypożyczalni] (1 egz.)
Audiobook
CD
W koszyku
Co jedzą ludzie? / Paulina Wierzba. - Piaseczno : Heraclon International. Storybox.pl ; [Poznań] : w porozumieniu z Wydawnictwem Albus, [2021]. - 1 płyta audio CD (1 godz. 15 min) : digital, stereo ; 12 cm.
Audiobook skierowany jest do dzieci i w całości poświęcony kulinarnym podróżom. Dowiemy się z niego, co jedzą ludzie, a jedzą… w zasadzie wszystko. Znajdziemy tu opis bardzo nietypowych, najdziwniejszych przysmaków, które oburzają, przerażają, nie mieszczą się po prostu w głowie, których sława, a raczej „niesława” przekroczyła wszystkie granice.
Autorka przedstawia różnorodność kultur i zwyczajów nie tylko poprzez opisy wyszukanych dań – prezentuje też krótki poradnik savoir-vivre pozwalający poznać zasady zachowania przy stole w różnych kulturach. Opis każdej potrawy kończy się słowami „smacznego” lub „na zdrowie” w języku kraju, z którego pochodzi opisywana potrawa.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla Dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. KM/II/392.8 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Turystyka kulinarna, jako jeden z ważniejszych segmentów turystyki, w ostatnich latach rozwija się dynamicznie. Coraz więcej turystów jest zainteresowanych poznawaniem kuchni i tradycji kulinarnych osób w innych krajach czy regionach, próbując charakterystycznych produktów żywnościowych i potraw. Pozwala na to szybko rozwijająca się gastronomia, zapewniająca mieszkańcom i turystom możliwość konsumpcji tradycyjnych posiłków, często również w autentycznej oprawie. Wyjątkowa i oryginalna oferta gastronomiczna może wspomagać rozwój miejscowości pozbawionych walorów przyrodniczych czy kulturowych. Autorzy przedstawili m.in. istotę turystyki kulinarnej, znaczenie gastronomii w turystyce, sztukę kulinarną, rodzaje i formy organizacji turystyki kulinarnej, kuchnię polską j jej tradycje żywieniowe, kuchnie regionalne w Polsce, tradycyjne i regionalne produkty żywnościowe w Polsce oraz ich ochronę w Unii Europejskiej. Książka jest przeznaczona dla osób poszukujących doznań smakowych i pragnących poszerzyć swoją wiedzę o dziedzictwie kulinarnym kraju, regionu czy miejscowości. Z pewnością powinni z niej korzystać studenci na kierunkach: turystyka i rekreacja, żywienie człowieka i ocena żywności, gastronomia i hotelarstwo, kulturoznawstwo, etnografia, a także słuchacze studiów podyplomowych i uczniów szkół turystyczno-hotelarsko-gastronomicznych. Może też być przydatna dla osób profesjonalnie zajmujących się organizacją turystyki, hotelarstwa i gastronomii oraz pracowników urzędów administracji rządowej i samorządowej właściwych w sprawach rolnictwa, kultury, turystyki i promocji żywności.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 338.48-6 [Y] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej