Sortowanie
Źródło opisu
Legimi
(20)
Katalog zbiorów
(17)
Forma i typ
E-booki
(19)
Książki
(17)
Poradniki i przewodniki
(9)
Proza
(5)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Audiobooki
(1)
Poezja
(1)
Dostępność
dostępne
(18)
Placówka
Wypożyczalnia dla Dorosłych
(15)
Oddział dla Dzieci
(2)
Filia w Młochowie
(1)
Autor
Lewandowska Agata
(5)
Abramczyk Beata
(2)
Bednarska Agnieszka
(2)
Czelej Anna
(2)
Davis William (1957- )
(2)
Goggins Aidan
(2)
Makarowska Magdalena
(2)
Matten Glen
(2)
Palewicz Roman
(2)
Podkowska Jagoda
(2)
Przyjemska Bożena
(2)
Błażejewska-Stuhr Katarzyna
(1)
Błęcki Paweł (1984- )
(1)
Compart Pamela J
(1)
Fasano Alessio
(1)
Fife Bruce
(1)
Flaherty Susie
(1)
Franzen Nicole
(1)
Freer Chrissy
(1)
Gawrońska Karolina
(1)
Green Peter H. R
(1)
Gruszka Dorota
(1)
Izabela Adamek
(1)
Jones Rory
(1)
Kaszuba-Dębska Anna (1975- )
(1)
Kekusz Marta
(1)
Kleszcz Ewa (tłumacz)
(1)
Kozak Krystyna
(1)
Kołodziejczyk Tomasz
(1)
Kubicki Szymon (1977- )
(1)
Laake Dana Godbout
(1)
Malinowski Jerzy Jarosław
(1)
Marta Maciurzyńska
(1)
McCulloch Mark
(1)
Musiałowska Dominika (dziennikarz)
(1)
Napiórkowska-Kubicka Małgorzata
(1)
Oworuszko Monika
(1)
Paruszewski Sławomir
(1)
Pollan Corky
(1)
Pollan Dana
(1)
Pollan Lori
(1)
Pollan Michael (1955- )
(1)
Pollan Tracy (1960- )
(1)
Rudnik Justyna
(1)
Stolińska-Fiedorowicz Hanna
(1)
Tarkowska Justyna
(1)
Toczyłowski Michał
(1)
Tritto Lena
(1)
Venezia Rossella
(1)
Zaraska Marta
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(17)
2010 - 2019
(20)
Okres powstania dzieła
2001-
(10)
Kraj wydania
Polska
(37)
Język
polski
(37)
Odbiorca
6-8 lat
(2)
Dzieci
(2)
0-5 lat
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(2)
Temat
Dieta bezglutenowa
(12)
Zdrowe odżywianie
(6)
Dieta bezmleczna
(3)
Gluten
(3)
Celiakia
(2)
Dietetyka
(2)
Kuchnia wegańska
(2)
Potrawy dietetyczne
(2)
Alergia pokarmowa
(1)
Dieta fleksitariańska
(1)
Dieta pudełkowa
(1)
Dzieci
(1)
Dziecko z ADHD
(1)
Długowieczność
(1)
Insulinooporność
(1)
Kuchnia pięciu przemian
(1)
Kuchnia wegetariańska
(1)
Potrawy mięsne
(1)
Starzenie się
(1)
Słodycze
(1)
Zboże
(1)
Zdrowie fizyczne
(1)
Zdrowie psychiczne
(1)
Zdrowy styl życia
(1)
Żywność
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(6)
Poradnik
(5)
Książka kucharska
(3)
Publikacja bogato ilustrowana
(3)
Książki kucharskie
(2)
Opracowanie
(2)
Opowiadania i nowele
(1)
Poradniki
(1)
Poradniki dla rodziców
(1)
Publikacje dla dzieci
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(7)
Kulinaria
(4)
Psychologia
(1)
37 wyników Filtruj
E-book
W koszyku
Forma i typ

Pamiętam myśli i uczucia sprzed 22 lat, kiedy usłyszałam, że mój syn wymaga stosowania ścisłej diety bezglutenowej. Nikt nie wiedział, czym jest taka dieta, nikt też nie potrafił nam pomóc. Jedyne, co mieliśmy, to skąpa ulotka od lekarza. Ale okazało się, że życie z celiakią wcale nie jest takie straszne. Wręcz przeciwnie, dzięki niej jadasz zdrowo i świadomie! To lekcja dla nas wszystkich.
Izabela Adamek
Dieta bez glutenu jest smaczna, prosta i zdrowa!

Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku
Autor
Forma i typ

Gotowanie według Pięciu Przemian jeszcze nigdy nie było takie łatwe! Dzięki temu prostemu i praktycznemu poradnikowi poznasz zasady diety, smaki, przemiany oraz kolejność dodawania składników. Dodatkowo Autorka, propagatorka życia zgodnie z chińską filozofią przyrody, przygotowała dla Ciebie 100 przepisów na dania bezglutenowe i wegetariańskie, wśród których znajdziesz łatwe do przyrządzenia pieczywo, pasztety, pasty kanapkowe, różnego rodzaju sałatki, kotlety, zapiekanki, zupy, a także ciasta i desery owocowe. Aby ułatwić posługiwanie się książką, do publikacji dołączony został plakat z grupami produktów żywnościowych należących do poszczególnych przemian. Od kuchni do zdrowia!

Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku
Forma i typ

Picie mleka oraz spożywanie jego przetworów stanowi poważne zagrożenie dla naszego organizmu. Przekonuje o tym znana i ceniona naturoterapeutka, dietetyczka i osteopatka. Przedstawia szereg informacji na temat szkodliwości nabiału popartych światowymi badaniami naukowymi. Udowadnia, że zawarte w mleku składniki (kazeina, laktoza, cukry zwierzęce) powodują uszkodzenie narządów wewnętrznych oraz nieodwracalne zmiany w układzie krążenia i kostnym. Informuje także, że wbrew powszechnym opiniom, mleko nie wzmacnia kości, a je osłabia. Z racji tego, że mleko krowie jest niezdrowe, proponuje proste metody na samodzielne sporządzenie mleka roślinnego, mieszanki bezmlecznej dla niemowląt oraz wiele przepisów diety bezmlecznej i bezglutenowej. Bądź świadomy, wybierz zdrowie.

Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku
Autor
Forma i typ

Wreszcie pojawiła się na rynku alternatywa dla pszenicy – mąka kokosowa. Osoby, które nie mogły do tej pory cieszyć się białą mąką, od dziś mają możliwość zasmakować niebiańskich potraw z mąki kokosowej. Diabetycy, alergicy i osoby na diecie bezglutenowej wreszcie mogą bez konsekwencji delektować się różnego rodzaju potrawami z tej mąki. Poza walorami smakowymi kokos posiada wiele wartości leczniczych. Błonnik kokosowy skutecznie reguluje poziom cukru i insuliny we krwi. Jeżeli chcesz chronić swoje serce przed różnymi chorobami, twoja dieta powinna obfitować w błonnik, który chroni przed zawałami serca i wylewami. Wypróbuj przepisy z mąką kokosową, a poczujesz różnicę w smaku i samopoczuciu. Ta książka odmieni nie tylko Twoją kuchnię, ale i zdrowie!

Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku
Forma i typ

Niemal we wszystkich kulturach produkty zbożowe są podstawowym elementem diety. Czy rzeczywiście są one zdrowe dla każdego? Dla osób, które są uczulone na gluten – białko znajdujące się we wszystkich zbożach – produkty mączne są toksyną i zagrażają ich życiu. Natomiast dla tych, którzy mają na nie nadwrażliwość, spożywanie ich powoduje groźne choroby, rzadko jednak kojarzone z tym produktem. Dzięki Autorce – naturoterapeutce i dietetyczce z 30 – letnim doświadczeniem, będziesz mógł sam przekonać się o wartościach terapeutycznych diety bezglutenowej, która pomaga w leczeniu i zapobiega ponad 200 przewlekłym chorobom, mającym związek z celiakią i nietolerancją glutenu. Znajdziesz tu także informacje na temat Specyficznej Diety Węglowodanowej, która jest w stanie wyleczyć również wiele poważnych chorób. Zdrowe życie to życie bez glutenu.

Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku
Forma i typ

Bycie diabetykiem nie oznacza, że musisz całkowicie zrezygnować z deserów. Odrobina słodkiej przyjemności nie zaszkodzi – pod warunkiem, że wiesz, jak przygotować deser o niskim indeksie glikemicznym, odpowiedniej ilości wymienników węglowodanowych i niezbyt kaloryczny. W to kulinarne szkolenie zabiera Cię doświadczona dietetyczka.

W książce znajdziesz:

120 przepisów na desery na ciepło i zimno, ciasta i ciasteczka, lody, koktajle, musy i placki,

wyliczoną kaloryczność każdej potrawy, a także ilość wymienników węglowodanowych, białkowo-tłuszczowych, błonnika i kwasów tłuszczowych,

praktyczne wskazówki, czym zastąpić cukier,

porady kulinarne dotyczące żywienia diabetyków,

tabele miar i wag najpopularniejszych produktów.

Agata Lewandowska – dietetyk, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego oraz SGGW. Interesuje się sportem, zdrowym stylem życia i wpływem codziennej diety na zdrowie. Autorka książki Polska kuchnia bezglutenowa. Od kilku lat pracuje w warszawskiej Poradni Dietetycznej Dietosfera

Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku
Forma i typ

Ciągle masz ochotę na słodycze? Nie możesz się obejść bez ciasta, czekolady lub batonika? Ta książka jest właśnie dla Ciebie! Powstała, by pomóc Ci odzwyczaić się od cukru. Jej autorka, dietetyczka z wieloletnim doświadczeniem, obala wiele mitów związanych z węglowodanami oraz szeroko rozumianym zdrowym odżywianiem.
Z poradnika dowiesz się, czy uzależnienie od cukru rzeczywiście jest możliwe. Dzięki niemu poznasz najnowsze wyniki badań nad wpływem węglowodanów na nasze zdrowie. Jadłospis na osiem tygodni ułatwi Ci odzwyczajenie się od cukru, a liczne przepisy i zbiór cennych wskazówek pomogą Ci zmienić sposób odżywania się na zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej urozmaicony.
Agata Lewandowska – dietetyk, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego oraz SGGW. Interesuje się sportem, zdrowym stylem życia i wpływem codziennej diety na zdrowie. Autorka książek Polska kuchnia bezglutenowa, Ciasta i desery dla diabetyków, Wypieki dla diabetyków oraz Dieta w chorobie Hashimoto.

Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku
Forma i typ

Nie masz czasu na gotowanie? Każdego dnia zastanawiasz się, co zjeść, aby było zdrowo i smacznie, a przy tym łatwo i szybko? Nie musisz sięgać po gotowe dania – wystarczy kilka ulubionych produktów i 15 minut w kuchni!

Marta Maciurzyńska, autorka popularnego profilu na Instagramie @zdrowo_w_15_minut, zabierze cię do swojej kuchni, w której nauczysz się przygotowywać szybkie i pyszne obiady, proste śniadania na słodko i słono, niebanalne przekąski na imprezę (i nie tylko) oraz zdrowe słodkości. Każdy znajdzie tu coś dla siebie: coś bezglutenowego, bez cukru, wegetariańskiego, dla miłośników mięsa i dla fanów kuchni świata.

Dodatkowo w książce znajdziesz:

• kaloryczność każdej potrawy z podziałem na makroskładniki,

• listę porad żywieniowych i trików kulinarnych, które ułatwią ci pracę w kuchni,

• zdrowe zamienniki popularnych produktów,

• przydatne informacje o ziołach i przyprawach, z których warto korzystać.

124 kwadransowe przepisy.

31 godzin pysznej zabawy.

Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku
Hashimoto / Beata Abramczyk. - [miejsce nieznane] : Purple Book : Legimi, 2020.
Forma i typ

Jak uzdrowić duszę i ciało.

Beata Abramczyk opisała swoją intuicyjną drogę do uzdrowienia własnego życia. Przez wiele lat bezskutecznie walczyła z podstępną chorobą wyniszczającą jej organizm.

Doświadczyła na sobie, że Hashimoto jest symptomem choroby organizmu, na który należy spojrzeć całościowo. Autorka wyjaśnia szczegółowo, ale w przystępny sposób, zasady działania skomplikowanej machiny, jaką jest nasze ciało – wzajemny wpływ na siebie narządów, hormonów czy związków chemicznych. Pokazuje, jak zmienić dietę na zdrową, aby flora bakteryjna jelit była właściwa, jakich składników pokarmowych unikać, a jakie spożywać.

Autorka przystępnie wyjaśnia mechanizmy działania choroby, podpowiada jakie warto wykonać badania, aby ją dobrze zdiagnozować, na co zwrócić uwagę, aby pomóc organizmowi w walce. Jak się odżywiać, jak zadbać o siebie i swoje otoczenie. Jest to kompendium wiedzy dla tych, którzy szukają drogi do zwalczenia tej podstępnej choroby. W książce znajdują się także przepisy na zdrowe posiłki, które dodadzą energii i są wolne od szkodliwych składników. Kolorowe sałatki, aromatyczne zupy, bezglutenowe chleby.

Lektura daje nadzieję na odzyskanie zdrowia.

Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku
Hashimoto / Beata Abramczyk. - [miejsce nieznane] : Purple Book : Legimi, 2022.
Forma i typ

Jak uzdrowić duszę i ciało.

Beata Abramczyk opisała swoją intuicyjną drogę do uzdrowienia własnego życia. Przez wiele lat bezskutecznie walczyła z podstępną chorobą wyniszczającą jej organizm.

Doświadczyła na sobie, że Hashimoto jest symptomem choroby organizmu, na który należy spojrzeć całościowo. Autorka wyjaśnia szczegółowo, ale w przystępny sposób, zasady działania skomplikowanej machiny, jaką jest nasze ciało – wzajemny wpływ na siebie narządów, hormonów czy związków chemicznych. Pokazuje, jak zmienić dietę na zdrową, aby flora bakteryjna jelit była właściwa, jakich składników pokarmowych unikać, a jakie spożywać.

Autorka przystępnie wyjaśnia mechanizmy działania choroby, podpowiada jakie warto wykonać badania, aby ją dobrze zdiagnozować, na co zwrócić uwagę, aby pomóc organizmowi w walce. Jak się odżywiać, jak zadbać o siebie i swoje otoczenie. Jest to kompendium wiedzy dla tych, którzy szukają drogi do zwalczenia tej podstępnej choroby. W książce znajdują się także przepisy na zdrowe posiłki, które dodadzą energii i są wolne od szkodliwych składników. Kolorowe sałatki, aromatyczne zupy, bezglutenowe chleby.

Lektura daje nadzieję na odzyskanie zdrowia.

Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku

Potwierdzona naukowo dietetyczna rewolucja!

Nie musisz rezygnować z ukochanych produktów (nawet z czekolady, kawy i wina!). Możesz szybko zmniejszyć tkankę tłuszczową, wzmacniając jednocześnie mięśnie oraz poprawiając swoje samopoczucie i zdrowie. Wszystko bez głodówki i wyczerpujących ćwiczeń fizycznych. Nie wierzysz w cuda? Bardzo dobrze. Wystarczy, że uwierzysz w naukę.

Dwoje dietetyków z Uniwersytetu Surrey udowodniło, że kluczowa w redukcji komórek tłuszczowych jest aktywizacja tzw. genów sirtuinowych. A w ich uruchomieniu pomagają polifenole, składniki odżywcze występujące w niektórych roślinach. Zamiast sobie odmawiać, wystarczy dołożyć do swojej diety kilkadziesiąt „produktów sirtuinowych”. Tak, to naprawdę jest aż tak proste.

Po światowym bestsellerze Dieta sirt Aidan Goggins i Glen Matten wracają z dziesiątkami szybkich i praktycznych przepisów, także w wersji wegetariańskiej, wegańskiej i bezglutenowej. Ta książka to wyjątkowa szansa na szybkie wdrożenie programu, dzięki któremu bez wysiłku zaczniesz tracić kilogramy już w pierwszym tygodniu. Później, dzięki gotowym jadłospisom, trwale uzupełnisz swoją dietę o kluczowe produkty sirt, unikając efektu jo-jo.

Skorzystaj z jedynej oryginalnej diety twórców sirtfood i zmień swoje życie!

Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku
Forma i typ

Coraz więcej osób ma problem z trawieniem pszenicy i zmaga z różnymi chorobami – alergią, nietolerancją pokarmową, celiakią. W takich sytuacjach najlepszym lekarstwem okazuje się dieta eliminacyjna. Nie jest jednak łatwo tak komponować posiłki, gdy trzeba usunąć z talerza to, co dotąd wydawało się niezbędne, a unikanie wszechobecnego glutenu, który pojawia się dosłownie wszędzie, nawet w wędlinach, kostkach rosołowych, keczupie i… batonach czekoladowych, wydaje się ekstremalnie trudne. A gdy jeszcze przydałoby się trochę schudnąć… osiągnięcie odpowiedniej wagi i samopoczucia bez drakońskich wyrzeczeń wydaje się niemal nieosiągalne. Jednak nic nie jest niemożliwe. Dietetyczna hedonistka i zwolenniczka zdrowego i przede wszystkim pysznego jedzenia zna sposób na to, jak schudnąć, jedząc smacznie, do syta i bez glutenu! W tym poradniku można znaleźć nie tylko praktyczny program odchudzania na osiem tygodni wraz z listami zakupów, ale i wiele pożytecznych informacji na temat diety bezglutenowej i zdrowego odżywiania w ogóle. Dodatkowym bonusem jest szczegółowa lista dodatków do żywności – które z nich są nieszkodliwe, a których należy unikać.

Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku

Kolarzu, Cyklisto, Rowerzysto! Niezależnie od tego, czy ścigasz się w amatorskich zawodach, czy po prostu lubisz jeździć na rowerze – ta książka jest dla Ciebie. Jeśli chcesz, żeby noga lepiej podawała, a spodenki dobrze leżały, musisz wiedzieć, że kluczem do sukcesu jest paliwo.

W pierwszym wydanym w Polsce poradniku kulinarnym dla rowerzystów znajdziesz proste przepisy na pożywne i zdrowe dania, które zapewnią Ci energię i szybkość, nie dodając przy tym zbędnych kilogramów.

Wszystkie przepisy zostały przetestowane na kolarzach, a cenne porady dietetyka sportowego pomogą Ci osiągnąć twoje cele – wymarzonej wagi czy maksymalizacji efektów treningowych. Przy wszystkich przepisach znajdziesz wartości energetyczne oraz oznaczenia: danie wegańskie, wegetariańskie, bezglutenowe. Nie bądź „trzepakiem”, wsiądź na rower i sprawdź, jak to działa!

"Gdybym w czasach mojej amatorskiej i zawodowej kariery wiedział choć ułamek tego, co obecnie wiadomo na temat wpływu diety na osiągi kolarza, to byłbym jeszcze bardziej wymagający dla rywali. Dzisiaj, ścigając się już tylko dla przyjemności, odkryłem, że odpowiednie odżywianie – a w moim przypadku dieta wegańska – jest gwarancją nie tylko zdrowia i kondycji, ale także po prostu radości życia."

- Czesław Lang

Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku
Forma i typ

Ciasta, ciasteczka, pieczywo, pizza… Czy te pyszne wypieki mogą zagościć w diecie diabetyka nie tylko od święta? Dzięki tej książce przekonasz się, że tak! Doświadczona dietetyczka przygotowała 120 przepisów na smaczne i proste w przygotowaniu wypieki o jak najniższym indeksie glikemicznym i odpowiedniej ilości wymienników węglowodanowych.
Daj się skusić wyśmienitym ciastom kakaowym, spróbuj pikantnych ciasteczek z bobu, ciesz się delikatnością sernika kokosowego na zimno, przekonaj się, że upieczenie pysznego chleba na zakwasie wcale nie jest trudne! Przepisy Agaty Lewandowskiej to doskonała propozycja zarówno dla wielbicieli tradycyjnych wypieków, jak i osób lubiących poznawać nowe smaki - nie tylko dla diabetyków, ale wszystkich, którzy chcą odżywiać się zdrowo, zachować szczupłą sylwetkę, a jednocześnie cieszyć się słodyczą domowych wypieków.
W książce znajdziesz:
120 przepisów na wypieki słodkie i wytrawne, na ciepło i na zimno, a także na domowe pieczywo,
wyliczoną kaloryczność każdej potrawy, a także ilość wymienników węglowodanowych, białkowo-tłuszczowych, błonnika i kwasów tłuszczowych,
praktyczne wskazówki, czym zastąpić cukier,
porady kulinarne dotyczące różnych rodzajów wypieków,
informacje dotyczące żywienia diabetyków.
Agata Lewandowska – dietetyczka, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego oraz SGGW. Interesuje się sportem, zdrowym stylem życia i wpływem codziennej diety na zdrowie. Autorka książek Polska kuchnia bezglutenowa oraz Ciasta i desery dla diabetyków.

Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku
Forma i typ

Przełomowa książka o diecie, w której Aidan Goggins i Glen Matten – dwóch ekspertów w dziedzinie żywienia – pokazują, jak skłonić organizm do intensywniejszego spalania tłuszczów poprzez włączenie do diety produktów bogatych w pewne bardzo konkretne związki chemiczne. Te wyjątkowe produkty określa się łącznie mianem żywności sirtuinowej.
Zasady diety SIRT są bardzo proste, a produkty łatwo dostępne. Nie trzeba liczyć kalorii, wystarczy stosować ogólne zasady zdrowego odżywiania się oraz wzbogacać codzienne menu produktami z listy 20 najbogatszych w polifenole, które mają charakter bezglutenowy, więc także osoby przestrzegające diety bezglutenowej mogą po nie śmiało sięgać.
Badania kliniczne potwierdziły, że połączenie diety SIRT z umiarkowanym ograniczeniem poboru kalorii pozwala w ciągu 7 dni obniżyć masę ciała o 3,2 kilograma. Produkty sirtuinowe sprawdziły się jako podstawa diety wielu wybitnych sportowców, umożliwiając im osiągnięcie oczekiwanego składu ciała oraz celów kondycyjnych.
Czego można oczekiwać, gdy się stosuje dietę SIRT?
• Utraty wagi wynikającej ze zmniejszania ilości tkanki tłuszczowej, a nie mięśniowej.
• Przygotowania organizmu do trwałego utrzymywania niższej wagi.
• Lepszego wyglądu, lepszego samopoczucia, wyższego poziomu energii.
• Braku konieczności stosowania długotrwałej głodówki czy skazywania się na uczucie skrajnego głodu.
• Braku konieczności wykonywania wyczerpujących ćwiczeń.
• Otwarcia drogi do dłuższego, zdrowszego życia bez chorób.
***
""Dieta, która nie podąża za modą, za to proponuje niesamowite korzyści w zakresie poprawy stanu zdrowia i sylwetki. Aidan i Glen dowodzą, że każdy może jeść ze smakiem, a przy tym czerpać korzyści z żywności sirtuinowej. Bardzo mi się to podoba!""
Lorraine Pascale, szef kuchni z programów BBC TV i autorka książek kulinarnych
""Wielkie odkrycie dietetyczne! Korzystając z pomocy Aidana i Glena, wprowadziłem do swojej diety żywność sirtuinową, dzięki czemu udało mi się osiągnąć skład ciała i samopoczucie, o jakich wcześniej nawet nie marzyłem.""
David Haye, bokser, mistrz świata wagi ciężkiej
""Dieta SIRT Aidana i Glena to było niesamowite doświadczenie. Tłuszcz się z mojego ciała po prostu wytapiał. Nagle lepiej mi się myślało i miałem zdecydowanie więcej energii niż kiedyś.""
Anthony Ogogo, zawodowy bokser i gwiazda programu Strictly Come Dancing 2015
*****
Aidan Goggins ma dość nietypowe wykształcenie, ponieważ jest jednocześnie farmaceutą i dietetykiem. Poza tym cierpi na rzadką chorobę autoimmunologiczną. Za sprawą dość wyjątkowego połączenia tych trzech czynników stał się jednym z najbardziej rozchwytywanych europejskich specjalistów w dziedzinie zdrowia. Z jego usług korzystają zarówno lekarze, jak i celebryci. Aidan rozumie znaczenie dobrej kondycji fizycznej i specjalizuje się w żywieniu sportowców. Dzięki swojemu doświadczeniu już nieraz wspomagał zawodowych mistrzów sportu w ich drodze do sukcesu. Aidan chętnie wypowiada się w mediach w sprawach zdrowia, jest też autorem nagradzanych książek.
Glen Matten jest entuzjastą dobrego jedzenia z dyplomem w dziedzinie dietetyki medycznej. W jego przypadku obsesyjne gromadzenie wiedzy na temat odżywiania się idzie w parze z zamiłowaniem do dobrej kuchni. Od blisko dziesięciu lat z powodzeniem otwiera kolejne kliniki na terenie Wielkiej Brytanii, a z jego usług skorzystało już wielu zawodowych sportowców i celebrytów. Jest autorem nagradzanych publikacji, chętnie udziela się w mediach.

Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku
Forma i typ

Dzięki najnowszej książce uznanej dietetyczki Agaty Lewandowskiej przekonasz się, że w diecie o niskim indeksie glikemicznym trudna jest tylko... jej nazwa.
Autorka poradnika w bardzo przystępny sposób objaśnia, czym jest IG, jak policzyć jego wartość w posiłkach i dlaczego powinniśmy dbać o to, by była jak najniższa. Dieta o niskim indeksie glikemicznym to doskonały sposób odżywiania nie tylko dla osób ze schorzeniami takimi jak cukrzyca czy insulinooporność, ale dla wszystkich, którzy chcą cieszyć się zdrowiem i zgrabną sylwetką.
Z książki dowiesz się między innymi:
· Jaki jest indeks glikemiczny poszczególnych produktów?
· Ile powinien wynosić indeks glikemiczny twoich posiłków?
· Dlaczego warto stosować dietę o niskim IG?
· Jak samodzielnie komponować zdrowe i smaczne posiłki?
· Ile i jak można schudnąć na diecie o niskim IG?
· Czy warto stosować słodziki?
W książce oprócz wskazówek i porad znajdziesz także tabelę produktów o niskim, średnim i wysokim IG oraz blisko 100 przepisów na dania główne, śniadania, sałatki, koktajle, zupy, desery i przekąski - wszystkie smaczne, sycące i łatwe do przygotowania. Agata Lewandowska – dietetyk, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, SGGW oraz podyplomowych studiów z psychodietetyki na SPWS. Interesuje się sportem, zdrowym stylem życia oraz wpływem codziennej diety na zdrowie.
Agata Lewandowska - autorka książek: Detoks cukrowy, Dieta w chorobie Hashimoto, Wypieki dla diabetyków, Ciasta i desery dla diabetyków, Polska kuchnia bezglutenowa, Schudnij bez diety.

Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku

„Dobrze dobrana i zbilansowana dieta daje mi energię, podnosi pewność psychiczną i pozwala walczyć na najwyższym światowym poziomie”.

Patrycja Bereznowska – Mistrzyni i Rekordzistka Świata w Biegu 24-godzinnym

„Dzięki prawidłowemu odżywianiu mogę nie tylko mocno trenować, lecz przede wszystkim szybko się regeneruję, dużo lepiej czuję na co dzień, a w rezultacie osiągam wymarzone cele na zawodach”.

Bartosz Olszewski – najlepszy biegacz na świecie Wings For Life World Run 2017

„Od tego, czym »zatankujemy« nasz organizm, zależy nasze zdrowie, samopoczucie i wygląd. Kiedy uprawiamy regularnie sport, odżywianie staje się jeszcze ważniejsze, bo to od tego, co zjemy, zależy, czy będziemy mieć siły i chęci na trening. Wyznaję kilka zasad w kuchni, ale najważniejsza brzmi: jak najmniej przetworzonego jedzenia”.

Anna Szczypczyńska – autorka bloga Panna Anna Biega i książki „Zakochaj się w bieganiu”

Zamierzasz rozpocząć przygodę z bieganiem? A może trenujesz regularnie lub przygotowujesz się do zawodów biegowych? Jeżeli bieganie jest częścią Twojego życia, ta książka jest dla Ciebie. „Run&Cook” pomoże Ci dobrać optymalną dietę na każdy poziom treningowy.

Kulinarny poradnik biegacza podzielony jest na trzy główne części:

* dla amatorów,

* osób biegających regularnie

* oraz dla tych, którzy przygotowują się do startów w zawodach.

Wraz z rosnącym zaangażowaniem w treningi organizm sportowca ma coraz większe potrzeby dietetyczne – od zdrowego odżywiania na wstępnym etapie, przez zapewnienie regeneracji po intensywnym wysiłku, wspomaganie stawów poddawanych ciągłym przeciążeniom, dostarczanie odpowiedniej ilości energii, po wzmacnianie układu odpornościowego, aby lepiej radził sobie z infekcjami. „Run&Cook” będzie z Tobą w każdej sytuacji, dając zarówno solidne podstawy merytoryczne, jak i zaplecze łatwych, efektywnych i przede wszystkim smacznych posiłków.

Chcesz wiedzieć, co zjeść na śniadanie mistrza przed startem w zawodach biegowych? Potrzebujesz bomb antyzapalnych, pobudzających metabolizm i działających przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo? A może brakuje Ci przepisów na smaczne i zdrowe izotoniki? Wszystko znajdziesz w „Run&Cook” z podaną wartością energetyczną i oznaczeniami: danie wegetariańskie, wegańskie i bezglutenowe. Zatem: READY, STEADY, GO!

Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej